NieuwsProRegelgeving

Europees Parlement akkoord met verplichte registratie van drones

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het plan van D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg om drones verplicht te voorzien van een chip met gegevens van de eigenaar. Door de registratie moet in geval van een crash of ongeluk snel duidelijk zijn van wie de drone is.

De registratie moet gaan gelden voor alle drones die in de Europese Unie verkocht worden. Of de verplichting ook gaat gelden voor reeds verkochte toestellen is niet bekend, en ook is het nog onduidelijk of de maatregel ook de wat lichtere consumentendrones betreft. Van Miltenburg wil er met het digitale kenteken voor zorgen dat er in het geval van een ongeluk waarbij een drone is betrokken er geen onduidelijkheid bestaat over de vraag van wie de drone is.

Commissie is als volgende aan zet
Wanneer de plannen uitgevoerd gaan worden hangt onder meer af van de Europese Commissie. Van Miltenburg: “Het totale rapport inclusief mijn voorstellen is met een hele ruime meerderheid door het Europees Parlement aangenomen. Het is nu aan de Commissie om met wetgevende voorstellen te komen.”

De Eurocommissaris verklaart tegenover Dronewatch ook contact te hebben met de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA), die ook werken aan een verplichte registratie voor drones. Dit systeem moet nog voor de kerst in gebruik zijn. “Ik volg de ontwikkelingen daar en heb deze ook al besproken met de Eurocommissaris.”

Volgens EP-rapporteur Jacqueline Foster is het niet de bedoeling om teveel regels op te stellen. “De sleutel ligt hier in de titel: een veilig gebruik van drones. We willen niet de handen binden van regelgevers en te veel regels opstellen maar een kader bieden voor de manier hoe ze verder kunnen gaan.”

Bekijk hieronder de plenaire speech die Van Miltenburg gaf over het veilig gebruik van civiele drones:

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Europees Parlement akkoord met verplichte registratie van drones

 • Hoi Wiebe,
  weet jij wat de wettelijke afmetingen moeten zijn van zo’n registratie?
  Ik kan er bij IL&T niets over vinden.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hoi Eric, deze verplichte droneregistratie is nog niet in de praktijk doorgevoerd. Als amateur dronevlieger hoef je je drone dus niet verplicht te registreren. Als je beroepsmatig wilt gaan vliegen dan is het een ander verhaal.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier