Productnieuws

GoPro toont beelden gemaakt met aankomende drone

Begin volgend jaar komt actioncam-fabrikant GoPro met een eigen quadcopter op de markt. Daarmee wil het bedrijf een graantje meepikken van de zich snel ontwikkelende dronemarkt. Inmiddels heeft GoPro een sneak peek online gezet van beelden die gemaakt zijn door een prototype van de drone.

De quadcopter zelf komt in de video niet in beeld, dus het is nog even de vraag hoe de drone er uiteindelijk uit gaat zien. Voorlopig moeten we het stellen met beelden van de camera zelf. Of dat een speciaal voor de drone ontwikkelde camera is of een gewone Hero 4 of Hero 4 Session is niet bekend. GoPro stelt nadrukkelijk dat de beelden niet zijn nabewerkt of softwarematig zijn gestabiliseerd. Het gaat dus om het ruwe beeldmateriaal.

Gewone GoPro
Gezien het feit dat er fisheye-vertekening te zien is, zou het ons niet verbazen dat het om beelden van een ‘gewone’ losse GoPro camera gaat, bevestigd aan een zelf ontwikkelde gimbal. Daar valt iets voor te zeggen: dan kun je de camera zowel gebruiken voor drone-opnamen als voor andere doeleinden. Het nadeel is dat je dan altijd met een gekromde horizon te maken krijgt als je schuin naar beneden filmt (iets wat in deze demovideo niet gebeurt). Dat kan weliswaar achteraf gecorrigeerd worden, maar dat is wel weer een extra handeling.

Of GoPro zich voldoende kan onderscheiden met haar drone is van meer factoren afhankelijk dan alleen beeldkwaliteit. Zo is het de vraag wat voor geavanceerde vliegfuncties de quadcopter gaat bieden en wat de mogelijkheden zijn voor het automatisch maken van actiefilmpjes op basis van de ruwe beelden: iets waar GoPro hard aan werkt voor haar bestaande camera’s.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier