Nieuws

Australië gaat drones inzetten in strijd tegen haaien

Wie in Australië de oceaan in gaat om te surfen of om verkoeling te zoeken loopt een kleine maar toenemende kans om aangevallen te worden door een haai. Dit jaar zijn er alleen al in de staat New South Wales 13 incidenten gemeld, terwijl het zomerseizoen nog moet beginnen. Om badgasten op tijd te waarschuwen voor haaien gaan de autoriteiten nu drones inzetten, die gevaarlijke haaien moeten spotten voordat ze de kust bereiken.

Tot op heden worden vaak helikopters ingezet om te patrouilleren boven zee. Dergelijke vluchten zijn echter kostbaar, waardoor ook andere manieren om de bewegingen van haaien te detecteren onderzocht worden. Zo zullen haaien voorzien worden van GPS trackers en komt er een geavanceerd sonarsysteem. Daar komt dus toezicht vanuit de lucht door middel van drones bij.

SmartShark app

Er is voor het pilotproject 16 miljoen Australische dollar uitgetrokken. De looptijd van het project is vijf jaar. Voor het publiek komt er uiteindelijk een SmartShark app beschikbaar, die een waarschuwing geeft zodra er haaien gesignaleerd worden. Ook is het de bedoeling dat de app aangeeft welke stranden er mogelijk afgesloten worden in verband met toenemende haai-activiteit.

(bron: Fox News)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier