Nieuws

Google wil in 2017 pakketjes gaan afleveren met drones

Google streeft ernaar om in 2017 pakjes te gaan afleveren middels drones. Dat zei Google Wing-projectleider David Vos gisteren tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. In welk land Google van start wil gaan met drone delivery is nog niet bekend.

Net als Amazon werkt Google achter de schermen al enkele jaren aan onbemande luchtvaartuigen die in staat zijn om kleine pakketjes af te leveren. Aanvankelijk werkte Google aan een zogenaamde fixed wing drone, die net als een vliegtuig vliegt. Inmiddels heeft het bedrijf dat ontwerp losgelaten en werkt het aan een drone die het midden houdt tussen een quadcopter en een fixed wing.

Een dergelijke drone kan pakketjes van maximaal 1,5 kilo vervoeren en middels een lier af laten dalen naar de grond. Het streven is om dergelijke drones vanuit distributiecentra binnen een uur na bestelling een pakje te laten afleveren bij de klant, ook als deze afgelegen woont.

Regelgeving nog niet klaar 
Er zijn in de VS en in veel andere landen echter strenge regels van toepassing op commerciële drones. Deze mogen over het algemeen niet vliegen buiten het zicht van de operator, laat staan dat ze autonome vluchten mogen uitvoeren. Er is nieuwe regelgeving in de maak, waarbij de veiligheid van het reguliere vliegverkeer en van mensen op de grond voorop staat. Wanneer deze regelgeving ingevoerd wordt is echter nog niet duidelijk.

Om het extra vliegverkeer van UAVs in goede banen te leiden stelde Amazon eerder dit jaar een apart luchtruim voor, waar drones veilig zouden moeten kunnen vliegen. Het bedrijf pleitte ervoor om 60 tot 120 meter boven de grond te reserveren voor commerciële drones, met daarboven een no-flyzone van 30 meter als buffer. Het gebied lager dan 60 meter zou bestemd moeten worden voor recreatieve drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier