MIT ontwikkelt drone die met 50 km/uur door bos kan vliegen

Een team van onderzoekers verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft een drone ontwikkeld die voorzien is van een geavanceerd en supersnel uitwijksysteem. De zelfsturende drone is daardoor in staat om met een snelheid van 50 kilometer per uur door een beboste omgeving te vliegen, zonder daarbij takken te raken.

“Iedereen bouwt drones tegenwoordig, maar niemand heeft uitgevogeld hoe je kunt voorkomen dat ze tegen voorwerpen aanvliegen”, zegt Andrew Barry, die het systeem ontwikkelde als onderdeel van zijn promotieonderzoek. “Sensoren die gebruik maken van lidar zijn te zwaar voor drones. We hebben lichtere en vooral snellere oplossingen nodig.”

Het uitwijksysteem dat de reseachers ontwikkeld hebben heet Pushbroom Stereo. Twee camera’s die aan de voorzijde van de drone zijn gemonteerd leveren stereobeelden aan een ingebouwde computer, die 120 keer per seconde berekent welke objecten er in de buurt zijn en hoe deze het beste ontweken kunnen worden. Deze snelheid is mogelijk door niet met alle objecten rekening te houden, maar alleen met obstakels die zich binnen een straal van 10 meter bevinden.

Hardware kost nog geen $1.700
De drone die werd uitgerust met het uitwijksysteem kostte nog geen 1.700 dollar om te maken. Dat is inclusief de twee camera’s op de vleugels en een tweetal quadcore processors die niet veel sneller zijn dan die in je smartphone. Het fixed wing prototype in bovenstaande video heeft een spanwijdte van ongeveer een meter.

De onderzoekers van het Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) willen in de toekomst zorgen dat de obstakeldetectie rekening kan houden met nog meer objecten. Daardoor moet een autonoom vliegende drone in de toekomst ook door een dichtbebost gebied kunnen vliegen.

Toepassingen
De toepassingsmogelijkheden voor drones die voorzien van uitwijksystemen zijn legio; denk aan verkenningsdrones en pakketbezorgende UAVs die idealiter zelfstandig een route moeten kunnen afleggen. Ook het aantal incidenten met door mensen bestuurde drones kan flink omlaag, zodra de onbemande luchtvaartuigen voorzien zijn van systemen voor obstakeldetectie en het uitvoeren van uitwijkmanoeuvres.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier