Kabinet stelt radioruimte beschikbaar voor professionele dronevliegers

Een professionele drone in actie
Een professionele drone in actie

Om professionele gebruikers van drones in staat te stellen om via een betrouwbare verbinding met hun toestel te communiceren stelt het kabinet een nieuw radiospectrum beschikbaar, dat loopt van 2.300 tot 2.495 MHz. Dankzij de nieuwe radioruimte hebben professionele drones geen last meer van andere apparaten, zoals wifi zenders.

Volgens de minister van economische zaken Henk Kamp ontwikkelt de dronemarkt zich bijzonder snel en zullen de toepassingsmogelijkheden de komende jaren naar verwachting aanzienlijk toenemen. Met de nieuwe frequentie wil Kamp onder andere de weg vrijmaken voor bijvoorbeeld de NOS, die dan vanuit de lucht live videobeelden kan doorgeven tijdens een evenement of voor bedrijven die infrastructuur willen inspecteren met drones.

Om de nieuwe radioband mogelijk te maken is de afgelopen maanden het Nationaal Frequentieplan (NFP) aangepast. Binnenkort kunnen de eerste vergunningen voor de nieuwe frequentieband bij het Agentschap Telecom worden aangevraagd. De kosten bedragen een paar honderd euro per jaar. Een licentie is een jaar geldig.

Hobbydrones
De nieuwe frequentie is niet bedoeld voor drones van recreatieve piloten. Zij blijven gebonden aan de 2.4 en 5.8 GHz frequenties voor de besturing respectievelijk de overdracht van het videosignaal. Zeker nabij bebouwing kan dat zorgen voor interferentie met andere radiozenders. In het ergste geval leidt dat tot het wegvallen van de radioverbinding, met mogelijk een fly away of crash tot gevolg.

De vraag is overigens of hobbydrones en losse radiocomponenten die momenteel verkocht worden wel voldoen aan de vereisten van het Agentschap Telecom, als het gaat om het maximale zendvermogen. Zo mag een zender op 5.8Ghz maximaal 25mW uitzenden. Voor een goede videoverbinding worden er vaak sterkere zenders gebruikt, maar dat is zonder zendamateur licentie niet toegestaan.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. In het najaar van 2018 was Wiebe als coach&jurylid verbonden aan het tv-programma 'Drone Masters'.

Eén gedachte over “Kabinet stelt radioruimte beschikbaar voor professionele dronevliegers

  • 6 november 2015 om 18:01
    Permalink

    Hallo Wiebe. Ik heb een vraag wasrvan ik denk dat jij hier antwoord op kan geven. Ik werk al tuim 15 jaar met RC helicopters, heliumballonnen, fotomasten en recentelijk ook met drones voor diverse opdrachtgevers videobeelden, fotos, Ir beelden te leveren. Vroeger bouwden we dit eigenlijk allemaal zelf en nu is het practisch allemaal te koop. Ik lees overal dat er proffesionele drones worden ingezet. Nu mijn vraag wat is een proffesionele drone. En is bv een fotograaf die een drone koopt van 5000€ ook meteen een professionele droneoperator zoaks ze xichzelf graag noemen. Volgens mij voldie ik aan alle eisen om als pro te worden bestempeld. Heb al mijn vertivicaten voor RC helibliegen vroeger bij Flycam in Lexmond gehaald en gebruik al deze vliegende tools voor hobby en werk. De opleidingen in NL waar je een opleiding kunt volgen tot pro drone operator zijn een farce. Pro operstors eirden alleen opgeleid door defentie en zij vliegen echt met hele andere dingen. Ook de overheid loopt gillend achter de feiten aan en probeert iets te vontroleren waarvan ze geen verstand hebben of op zijn minst slecht over zijn geinformeerd. Ik ven benieuwd naar je reactie. Grtz Rene.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.