BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Kabinet stelt radioruimte beschikbaar voor professionele dronevliegers

Een professionele drone in actie

Een professionele drone in actie

Om professionele gebruikers van drones in staat te stellen om via een betrouwbare verbinding met hun toestel te communiceren stelt het kabinet een nieuw radiospectrum beschikbaar, dat loopt van 2.300 tot 2.495 MHz. Dankzij de nieuwe radioruimte hebben professionele drones geen last meer van andere apparaten, zoals wifi zenders.

Volgens de minister van economische zaken Henk Kamp ontwikkelt de dronemarkt zich bijzonder snel en zullen de toepassingsmogelijkheden de komende jaren naar verwachting aanzienlijk toenemen. Met de nieuwe frequentie wil Kamp onder andere de weg vrijmaken voor bijvoorbeeld de NOS, die dan vanuit de lucht live videobeelden kan doorgeven tijdens een evenement of voor bedrijven die infrastructuur willen inspecteren met drones.

Om de nieuwe radioband mogelijk te maken is de afgelopen maanden het Nationaal Frequentieplan (NFP) aangepast. Binnenkort kunnen de eerste vergunningen voor de nieuwe frequentieband bij het Agentschap Telecom worden aangevraagd. De kosten bedragen een paar honderd euro per jaar. Een licentie is een jaar geldig.

Hobbydrones
De nieuwe frequentie is niet bedoeld voor drones van recreatieve piloten. Zij blijven gebonden aan de 2.4 en 5.8 GHz frequenties voor de besturing respectievelijk de overdracht van het videosignaal. Zeker nabij bebouwing kan dat zorgen voor interferentie met andere radiozenders. In het ergste geval leidt dat tot het wegvallen van de radioverbinding, met mogelijk een fly away of crash tot gevolg.

De vraag is overigens of hobbydrones en losse radiocomponenten die momenteel verkocht worden wel voldoen aan de vereisten van het Agentschap Telecom, als het gaat om het maximale zendvermogen. Zo mag een zender op 5.8Ghz maximaal 25mW uitzenden. Voor een goede videoverbinding worden er vaak sterkere zenders gebruikt, maar dat is zonder zendamateur licentie niet toegestaan.

Bestel het boek 'Dronevideo's maken' bij Bol.com

One Response

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.