Video

Zo ziet de drone van de toekomst er volgens DJI uit

Mensen die voor het eerst een moderne quadcopter met camera zien vliegen zijn vaak al sprakeloos, zo ver is de technologie inmiddels gevorderd. Kun je nagaan wat een gemiddelde drone over een paar jaar wel niet kan. Dronemaker DJI neemt alvast een kijkje in de glazen bol en presenteert de fictieve Phantom X.

De quadcopter van de toekomst hoef je niet meer met een ouderwetse remote control te bedienen: je gooit de drone als een boemerang de lucht in en het apparaat stabiliseert zichzelf in de lucht. Vervolgens kan de drone bijvoorbeed geheel autonoom achter je aanvliegen tijdens een mountainebikerit door het bos: uiteraard ontwijkt de Phantom X daarbij obstakels zoals takken en boomstammen.

Meerdere drones met smartwatch of tablet besturen

Fotografen en filmmakers die wat meer controle willen hebben over de drone kunnen de Phantom X met hun smartwatch besturen. Indien gewenst kun je zelfs meerdere drones tegelijk bedienen, zodat je actiescenes uit meerdere hoeken kunt vastleggen. Op een tablet kun je de beelden van meerdere drones live bekijken. Uiteraard vliegen alle drones geheel autonoom, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over mogelijke botsingen tijdens complexe manoeuvres.

DJI voorziet zelfs dat kunstenaars drones gaan gebruiken om tekeningen te maken in de lucht, door simpelweg met de hand de drones te dirigeren: je wijst gewoon aan waar de quadcopters heen moeten vliegen en de drone doet de rest.

Geen science fiction

Science fiction? Eigenlijk niet. Follow-me drones zijn al lang werkelijkheid, en aan drones die obstakels kunnen vermijden wordt hard gewerkt. Bovendien is het bedienen van een drone door handbewegingen iets wat Yuneec al aanbiedt. Zogenaamde ‘swarm’ functionaliteit, waarbij meerdere drones door één persoon bestuurd worden, dat is iets waar het team achter de Zano Drone aan werkt. En een drone die je lanceert door ‘m de lucht in te gooien? Dat is de belofte van de Lily Drone.

Kortom: the sky is not the limit anymore.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Zo ziet de drone van de toekomst er volgens DJI uit

 • Vint het een geweldig mooi initiatief
  Oprecht kijk altijd naar vrijdag uit
  En voor ieders wat wils
  Ga zo door prachtig

  Beantwoorden
 • Vind het een gweldig insiatief gebeuren
  Kijk dan ook naar vrijdag uit
  En voor ieder wat wils
  Geweldig ga door

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier