Nieuws

Belgische overheid lanceert publiekscampagne rond veilig dronegebruik

Belgische campagneposter verantwoord dronegebruikOok bij onze zuiderburen staat het onderwerp ‘drones’ hoog op de politieke agenda. Vooral het toenemend recreatief gebruik van onbemande luchtvaartuigjes leidt, net zoals in Nederland, tot zorgen bij de overheid. Het Belgische ministerie voor Mobiliteit en Vervoer lanceert daarom een ‘sensibiliseringscampagne’ over het veilig gebruik van recreatieve drones.

In België is het recreatief vliegen met drones aan strenge regels gebonden, veel strenger nog dan in Nederland. Drones worden gezien als modelluchtvaartuigen, en die mogen alleen worden gebruikt op de daartoe bestemde modelvliegterreinen en onder geen beding daarbuiten. Volgens nieuwe wetgeving mag je met je drone alleen boven privéterrein vliegen, en dat tot een maximale hoogte van slechts 30 meter.

Dat neemt niet weg dat er ook in België met de feestdagen waarschijnlijk talloze drones cadeau worden gegeven. “Ze worden vaak gekocht als speelgoed, maar klanten weten niet dat ze bij het gebruik van drones bepaalde regels moeten volgen – onder meer voor hun eigen veiligheid en die van anderen”, zegt Marieke Huion van handelsorganisatie Comeos tegen de VRT. Daarom zal via affiches in de winkels en banners op de websites informatie verstrekt worden.

‘Veiligheid voorop’
“Drones voor recreatieve doeleinden: veiligheid voorop!”, is de slogan van de Belgische campagne. “Het doel is de burger een besef van verantwoordelijkheid bijbrengen en ervoor zorgen dat het gebruik van drones altijd en voor iedereen in veilige omstandigheden gebeurt.”

Ook de ondernemersorganisatie Unizo ondersteunt de campagne. “De campagne focust terecht op het kopen van drones van minder dan 1 kilogram, om te vermijden dat mensen een zwaardere drone zouden kopen waarmee ze in de praktijk niets kunnen doen, omdat ze dan op een modelluchtvaartterrein zou moeten gebruikt worden”, licht een woordvoerder van Unizo toe.

Nederlandse campagne
Medio november gaat er ook in Nederland een overheidscampagne van start, onder de titel ‘Veilig vliegen met drones’. Op rijksoverheid.nl komt er uitgebreide informatie te staan met betrekking tot de regelgeving, en winkeliers wordt gevraagd om een flyer met de belangrijkste do’s en don’ts mee te geven aan kopers van een drone.

Eerder dit jaar ging Dronewatch van start met de campagne Vlieg je drone veilig, een particulier initiatief. Op de website die bij deze campagne hoort vindt je de belangrijkste regels uitgelegd in heldere taal, evenals een kaartje met gebieden waar je niet mag vliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier