Review

DJI Phantom 3 Standard review: instapmodel quadcopter met semi-pro aspiraties

Een paar weken geleden alweer kondigde dronefabrikant DJI de Phantom 3 Standard aan, het nieuwe instapmodel in de populaire Phantom 3-serie. Op het eerste gezicht lijkt de Standard bijzonder veel op grote broers Advanced en Professional, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Dronewatch voelde de Standard aan de tand: doe je verstandig aan de aanschaf van dit instapmodel of kun je beter even doorsparen?

De Phantom 3 Standard die we in deze review bespreken werd ter beschikking gesteld door DroneLand uit Baarn. Naast de verkoop van multirotors en onderdelen kun je hier ook terecht voor ondersteuning en service.

Phantom-3S-winactie

Synoniem voor drone

Het succes van de Phantom drone kun je wel afleiden uit het feit dat de witte quadcopter onderhand bij veel mensen synoniem is geworden voor ‘drone’. Na de Phantom 1 en 2, beide nog niet voorzien van een camera, introduceerde DJI in 2013 de Phantom 2 Vision: de eerste Phantom die compleet geleverd werd met camera. Uit de doos direct vliegen en meteen kunnen fotograferen of filmen, dat sprak veel mensen aan en de 2 Vision was dan ook een groot verkoopsucces.

Na een kleine update in de vorm van de 2 Vision+ introduceerde DJI begin 2015 de Phantom 3, die in twee uitvoeringen op de markt kwam: de Advanced en de Professional (bekijk review). Laatstgenoemde versie kan filmen in 4k, de Advanced moest het aanvankelijk met HD 1080p doen; dit werd later verhoogd naar 2,7k. Toch bleef voor veel mensen het prijskaartje van ruim 1.000 euro een belemmering om een quadcopter uit de Phantom 3-serie te kopen.

DJI-Phantom-3-Standard
De Phantom 3 Standard van DJI

Eerste Phantom onder de duizend euro

Daar wil DJI verandering in brengen met de Standard uitvoering, die momenteel bij DroneLand voor 820 euro over de toonbank gaat. Daarvoor krijg je een ready to fly quadcopter met een camera die foto’s maakt met een resolutie van 12 megapixels en filmt in 2,7k. Op het eerste gezicht is dat vreemd: de Standard is goedkoper dan de Advanced, maar kan in dezelfde resolutie filmen? Waarom zou je dan nog een Advanced willen hebben?

De reden is dat de Standard een aantal features mist die je bij de Advanced en de Professional wel aantreft. Zo heeft DJI het Vision Positioning System (VPS) weggelaten, dat er net boven de grond voor zorgt dat de drone zeer nauwkeurig op zijn plek blijft hangen. Daarnaast werkt de remote control met een wifi verbinding, geen Lightbridge zoals bij de duurdere modellen. Dat betekent een kleiner bereik en een lagere streaming video-kwaliteit.

Eerste indruk

Die verschillen worden al snel duidelijk als je de Phantom 3 Standard uit de verpakking haalt. Een leek zal het verschil tussen de Standard, Advanced of Professional niet snel zien: afgezien van de verschillende kleuren van de stickers lijken de drones bijzonder veel op elkaar. Als je wat beter kijkt dan zie je dat bij de Standard de bult onder de accubehuizing ontbreekt, waar bij de andere twee modellen het Vision Positioning System in is verwerkt.

Bij de Phantom 3 Standard (rechts) ontbreekt de VPS module
Bij de Phantom 3 Standard (rechts) ontbreekt de VPS module

De remote control van de Standard is lang niet zo verfijnd als die van de Advanced en de Professional: hij doet wat goedkoop aan en er zitten lang niet zoveel bedieningsknoppen op. Natuurlijk zijn er de sticks voor de bediening (in mode 2 configuratie, dus opstijgen/landen en draaien met de linkerstick, en voor-, achter- en zijwaarts met de rechterstick) en is er voorzien in een draaiwiel om de gimbal te kantelen, maar je treft geen handige return to home button aan en ook de auto take-off & landing knop ontbreekt. Aan de achterzijde vind je verder geen toetsen voor de ontspanner of voor het starten of stoppen van het filmen.

Phantom-3-Standard-remote-control
Rechts de controller van de Standard: wat kariger vergeleken met die van de Advanced&Professional

Bouwkwaliteit en uitvoering

De bouwkwaliteit is zoals je gewend bent bij DJI: de drone ziet er als een gelikt consumentenproduct uit, maar met name het landingsgestel doet wat fragiel aan. Verder vind je maar weinig extra’s in de doos: naast één 4480 mAh LiPo accu, 2x vier propellers, de remote control en een acculader levert DJI alleen maar een 8GB geheugenkaartje en wat reserverubbertjes mee. Een uitgebreide handleiding ontbreekt, je zult het moeten doen met een quick start guide. Terwijl een apparaat als dit eigenlijk wel wat meer uitleg vereist.

Voor de first person view – de camerabeelden die vanuit de drone naar de zender worden gestuurd – moet je een smartphone of tablet op de zender bevestigen. In het geval van de Standard maakt deze via wifi verbinding met de drone. De zogenaamde range extender is ingebouwd in de zender. Op je telefoon installeer je de DJI GO app (beschikbaar voor Android en iOS). Deze app is multifunctioneel: je kunt er je drone mee registreren, de app geeft tijdens het vliegen naast het FPV-beeld ook de telemetrie weer, en je kunt alle settings aanpassen via de app. Daarnaast bedien je de camera via de app en kun je de drone laten terugkeren (return to home).

Praktijktest

Voordat we de Phantom de lucht insturen is het eerst tijd voor wat huiswerk: de firmware updaten van zowel de quadcopter als van de controller. Tegenwoordig gaat dat niet meer met kabeltjes aan je computer: je schakelt zowel drone als zender in en via de DJI GO app wordt de laatste firmware opgehaald en geïnstalleerd. Dit proces verliep redelijk vlekkeloos. Je moet alleen af en toe de wifi verbinding met de Phantom verbreken, om via je eigen wifi internet op te gaan om de firmware te downloaden.

Even wachten op de GPS lock, dan is het pas 'safe to fly'
Even wachten op de GPS lock, dan is het pas ‘safe to fly’

Voor het opstijgen voeren we de standaard controles uit: zijn de accu’s van drone en zender 100% opgeladen? Is er genoeg ruimte om ons heen? Dan volgt de kompaskalibratie, het bekende ‘dansje’ waarbij je de drone twee keer 360 graden draait, één keer rechtop en één keer met de neus naar beneden. Dan nog even wachten op een GPS fix en de drone kan de lucht in.

Na het opstijgen valt direct het ontbreken van het Vision Positioning System op. Daardoor blijft de drone niet heel precies boven de opstijglocatie hangen, maar ‘zoekt’ deze een beetje. Geen probleem als je volop de ruimte hebt, maar zeker als het een beetje waait dan is het wel weer even wennen dat je de drone toch goed in de gaten moet houden op lage hoogte. Geen onoverkomelijk bezwaar, meer iets wat je pas mist als je het gewend bent.

Het vliegen zelf gaat zoals we dat gewend zijn van de andere Phantoms: de quadcopter reageert lekker direct en vlot. Stuurcommando’s vertalen zich meteen in een reactie. Soms reageert de drone iets te strak: als je bijvoorbeeld langzaam zijwaarts wilt vliegen voor een pan shot dan ga je al gauw te snel. Zeker als je voor het eerst gaat vliegen met de Phantom doe je er dus goed aan om uit de buurt te blijven van obstakels. Op één accu kun je ruim 20 minuten vliegen, maar het is aan te raden om bij 30% resterende capaciteit de drone terug te laten keren en een einde aan de vlucht te maken.

Video

Met de camera van de Standard is iets bijzonders aan de hand. Filmen doe je namelijk in een maximale resolutie van 2,7k, ofwel 2704 x1520 pixels. De maximale framerate in die resolutie is 30 fps. Daarmee is de Standard dus qua resolutie gelijk aan de HD 2,7k resolutie van de Advanced, maar is inferieur aan de ultra HD (4k) resolutie van de Professional.

Of je in de praktijk veel aan 2,7k hebt is iets wat je voor jezelf uit moet maken. Full HD (1080p) is voorlopig nog wel even de standaard in videoland, maar 4k is wel aan het oprukken. 2,7k is eigenlijk niet echt een standaard aan het worden, maar de extra pixels zijn wel handig als je uitsnedes wilt maken en je eindproduct een 1080p video is.

Dankzij de gimbal maak je uiterst stabiele videobeelden. Deze elektronische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de camera netjes op hetzelfde punt gericht blijft, ongeacht de bewegingen die de drone maakt. Hieronder zie je een demonstratie van de videokwaliteit van de Standard. Afgezien van wat knippen tijdens de montage zijn er geen bewerkingen toegepast op het bronmateriaal:

Intelligent flight modes

Leuk is dat de Phantom 3 Standard net zoals de andere Phantoms beschikt over verschillende intelligent flight modes, waaronder follow me, point of interest en waypoint vliegen. Dat wil zeggen dat de quadcopter automatisch achter je aan kan vliegen, rondjes kan draaien om een object of een voorgeprogrammeerde route kan afleggen. Voor het correct gebruik van deze functies moet je wel even de handleiding doorspitten (hier te downloaden).

Bedenk wel dat deze autonome vliegfuncties in Nederland volgens de letter van de wet niet zijn toegestaan. Ook moet je er rekening mee houden dat de drone geen obstakels kan detecteren en dus pardoes een boom invliegt als deze toevallig in de weg staat. Ga dus alleen experimenteren met deze functies als je flink de ruimte hebt. Maar zeker voor videoproducers is een functie als point of interest niet te versmaden, zoals onderstaande video bewijst:

Fotografie

Fotograferen doet de Standard net als de andere Phantom 3 modellen in een maximale resolutie van 12 megapixels. Het ISO bereik loopt van 100 tot 1600 (3200 bij video). naast single shots kun je ook time-lapse opnamen maken of een serie foto’s maken met verschillende belichtingsinstellingen: leuk voor HDR fotografie. (Meer hierover lees je in het boek Dronefotografie).

Het is fijn dat de camera’s van de Phantom 3-serie geen groothoeklens meer hebben, zoals bij de 2 Vision (+) het geval was. Daardoor heb je geen last van de kenmerkende fisheye-vertekening. Die kun je achteraf wel wegwerken met speciale software, maar dat is toch weer een extra handeling. Het maximale diafragma is f/2.8. De beeldhoek bedraagt 94 graden. Het is mogelijk om foto’s in het DNG formaat op te slaan, voor extra mogelijkheden tijdens het bewerken.

De cameralens heeft een beeldhoek van 94 graden
De cameralens heeft een beeldhoek van 94 graden

Geen fysieke buttons

Zeker tijdens het fotograferen mis je toch wel de fysieke buttons voor het afdrukken en het wijzigen van de belichting, die je op de remotes van de Advanced en Professional wel aantreft. Je moet dus op het scherm van je smartphone tikken om een foto te maken, de instellingen aan te passen of het opnemen van videobeelden te starten en stoppen. Wederom niet onoverkomelijk, maar wil je wat serieuzer aan de slag met luchtfotografie dan wil je deze knoppen eigenlijk lekker onder handbereik hebben zonder het scherm te hoeven aanraken.

De foto’s zelf zijn prima in orde. Onderstaande foto bijvoorbeeld werd gemaakt met relatief weinig licht (een bewolkte dag, in het bos). Bij het inzoomen zie je relatief weinig beeldruis, alhoewel de scherpte te wensen overlaat. In de hoeken is er bovendien redelijk wat chromatische aberratie te zien, zeker op plekken met hoog contrast. Je kunt indrukwekkende foto’s maken, maar voor professionele doeleinden schiet de camera/lenscombinatie echt te kort.

Een foto (onbewerkt), gemaakt met de Phantom 3 Standard. Opklikken voor groot
Een foto (onbewerkt), gemaakt met de Phantom 3 Standard. Opklikken voor groot

Conclusie

Al met al zijn we redelijk te spreken over de Phantom 3 Standard. Zeker als je bedenkt dat je een jaar geleden nog ruim 1.200 euro neer moest leggen voor een 2 Vision+ dan is de 3 Standard met zijn verbeterde camera echt een flinke stap vooruit, voor een veel lagere prijs. Wil je serieus aan de slag met luchtfotografie of het maken van dronevideo’s dan is de Phantom 3 Standard zeker het overwegen waard. De video’s zijn niet van broadcastkwaliteit maar mede door de perfecte beeldstabilisatie kun je na wat oefenen absoluut semi-professionele filmpjes maken.

Maar er zijn ook minpunten. Het feit dat er geen fysieke knoppen voor het bedienen van de camera op de afstandsbediening zitten is echt een gemis, zeker als je dit eenmaal gewend bent. Verder is het bereik van de zender matig: tijdens onze test hadden we toch al gauw te maken met ‘signal lost’, terwijl de drone nog ruim binnen zichtafstand was. Wil je een betere zender die wel over genoemde knoppen beschikt, dan raden we toch aan om voor de Advanced of de Professional te gaan. Dan geniet je ook meteen van het Vision Positioning System.

Concurrerende modellen

In de prijsklasse waarin de Phantom 3 Standard gepositioneerd is tref je ook de Yuneec Q500 aan. Het mooie van dat systeem is dat een remote control met ingebouwd FPV-scherm wordt meegeleverd. Andere concurrerende drones zijn de Solo Smart Drone van 3D Robotics en de Xiro Xplorer.

DroneLand

Tekst, foto’s en video’s: Wiebe de Jager. De DJI Phantom 3 Standard quadcopter uit deze review werd beschikbaar gesteld door DroneLand uit Baarn. 

Summary
Review Date
Reviewed Item
DJI Phantom 3 Standard
Author Rating
41star1star1star1stargray
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

13 gedachten over “DJI Phantom 3 Standard review: instapmodel quadcopter met semi-pro aspiraties

 • Lukas Maes

  Hey,
  had je tijdens het vliegen last dat de conectie van de FPV wegviel
  MVG
  Lukas Maes

  Beantwoorden
   • Lukas Maes

    Ok,
    welke zou je aanraden voor de beginners en ik heb graag goede FPV
    de Xiro Xplorer V of de DJI phantom 3 standard

    Beantwoorden
    • Avatar foto Wiebe de Jager

     Ik zou zeggen, bekijk de 2 reviews die ik van beide apparaten heb gemaakt, en trek je conclusies.

     Beantwoorden
 • Maar je hebt toch helemaal geen internet verbinding als je ergens buiten vliegt?

  Beantwoorden
 • Je had in je beschrijving geschreven dat de camera van de Drone een hd film kan maken met 30 fps.
  Dat is niet het Pal systeem maar alleen de Ntsc systeem.
  De Pal systeem kan alleen met 24 of 25 fps
  Wat is dan het beste systeem om te
  gebruiken?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hoi Arjan, als je je video’s alleen op YouTube of Facebook publiceert, dan maakt het niet zoveel uit of je in 25 of 30 fps filmt. Als je beelden in een tv-uitzending gebruikt worden, dan is het wel aan te raden om te werken met 25 fps, aangezien dit inderdaad goed aansluit op de PAL beeldfrequentie van 50 Hz.

   Beantwoorden
   • Alleen wat zijn de beste instellingen om een goede film te maken.
    Ik heb gemerkt dat als ik met de Drone over een weiland vlieg en dat een film maak dat ik vertekeningen zie in mijn beeldscherm.
    Maar ook het m sd kaartje ook.

    Beantwoorden
 • Catharina

  HELP HELP Kan iemand mij vertellen of er een Nederlandse Handleiding is voor de DJI Phanton3hij is alleen in Engels en Duits en ik kan het niet kopiëren plakken en dan vertalen is beveiligt bvb dank

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Nee, die is er niet. Wellicht heb je wel iets aan mijn boek ‘Dronevideos’s maken’, waarin ik de basis van het dronevliegen uitleg. Het boek gaat niet specifiek over de Phantom 3, maar wellicht heb je toch iets aan de adviezen voor beginnende vliegers die erin staan. Zie http://www.dronevideosmaken.nl

   Beantwoorden
  • Hallo
   Ik heb hem online vertaald naar het Nederlands

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier