CyPhy Works ontwikkelt drone die onbeperkt in de lucht kan blijven

Surveillance-drone PARC van CyPhy Works

Drones hebben ongelooflijk veel toepassingsmogelijkheden, maar ook een belangrijke beperking: de maximale tijd dat een toestel op één acculading in de lucht kan blijven hangen. Om langdurig verkeersstromen te monitoren of voor surveillance-toepassingen zijn drones daarom nog wat minder geschikt. CyPhy Works heeft een oplossing in de vorm van een ’tethered drone’, ofwel een drone met een verlengsnoer.

Maak kennis met PARC
Het idee is bijzonder eenvoudig. In plaats van een zware accu mee de lucht in te torsen rust je een multirotor uit met een flink stuk elektriciteitskabel, die de benodigde energie vanaf de grond omhoog transporteert. Dat is precies wat de PARC (kort voor Persistent Aerial Reconnaissance and Communications) van CyPhy Works doet. De drone kan door de draad weliswaar niet bijzonder ver weg vliegen, maar wel gedurende langere tijd op enkele tientallen meters hoogte blijven vliegen: ideaal voor surveillance-toepassingen, of voor een drone die dienst doet als tijdelijke zendmast.

De zes-motorige PARC beschikt over een hoge-resolutie camera, die infraroodbeelden kan produceren en daardoor ook ’s nachts toepasbaar is. Het snoer is dunner dan dat van een hoofdtelefoon, maar is sterk genoeg om de drone binnen te lieren als dat nodig is. De boordcomputer kan dusdanig ingesteld worden dat deze de drone naar een vastgestelde hoogte maneuvreert en dan op die hoogte laat hangen.

De maximale hoogte die de drone met snoer kan bereiken is ca. 170 meter. Het snoer doet tevens dienst als data-downlink, zodat de data afkomstig van de camera betrouwbaar en veilig doorkomt. Voor de veiligheid is de PARC voorzien van een kleine nood-accu, waardoor de hexacopter veilig kan landen als de vaste verbinding met de grond onverhoopt verloren gaat.

Fotokite Phy
Het idee om een touwtje aan een drone te knopen is niet geheel nieuw. Op Kickstarter zagen we al een campagne voorbij komen voor de Fotokite Phi, een quadcopter die je op kunt laten als een vlieger. Een voordeel van een dergelijke tethered drone is dat je deze in theorie mag vliegen op plekken waar je met een gewone drone beter weg kunt blijven, alhoewel de regelgeving niet voorziet in drones die aan een draad vastzitten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier