Regelgeving

Duitse overheid stelt nieuwe drone-regelgeving voor

Het Duitse ministerie voor transport en digitale infrastructuur heeft nieuwe regelgeving gepresenteerd voor zowel amateurpiloten als professionele dronevliegers. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat er meer ruimte komt voor commerciële toepassingen, terwijl de veiligheid gewaarborgd blijft.

Om de groei van de drone-sector in goede banen te leiden stelt de Duitse minister Alexander Dobrindt de volgende voorwaarden aan het vliegen met drones:

  • Alle toestellen van boven de 0,5 kg moeten, of deze nu hobbymatig of professioneel ingezet worden, voorzien van een registratienummer dat in geval van een ongeluk te herleiden is naar de operator;
  • Commerciële dronepiloten moeten een praktijktest ondergaan en een theorie-examen afleggen;
  • In bepaalde gevallen mogen commerciële vluchten buiten het zicht van de operator plaatsvinden, mits er geen gevaar is voor de veiligheid;
  • Hobbyisten mogen niet hoger vliegen dan 100 meter, met de drone altijd in het zicht, en niet boven mensenmenigten, gevangenissen, rampgebieden of plaatsen delict, (spoor)wegen, hoogspanningslijnen en industriegebieden.

De nieuwe regels zijn goed nieuws voor hobbyisten die graag willen blijven vliegen met hun drones, mits beperkter dan voorheen. Het belangrijkste nieuws is het feit dat een registratie verplicht wordt voor de wat zwaardere toestellen. In de VS werkt de overheid momenteel aan een soortgelijke registratie.

Ook voor professionals lijken de nieuwe drone-regels de weg vrij te maken voor commerciële of professionele toepassingen van drones, alhoewel de Duitse wet momenteel nog niet voorziet in de precieze vereisten die worden gesteld zullen worden aan een licentie.

Een belangrijk verschil met de situatie in veel andere landen is dat Duitsland het vliegen buiten het zicht (VLOS) mogelijk wil maken. Dit is essentieel voor onder andere drone delivery, waarbij UAVs pakketjes bezorgen op afgelegen plekken. Ook voor inspecties van grote stukken terrein is vliegen buiten VLOS vereist.

Wanneer de nieuwe regelgeving van kracht wordt maakte het ministerie niet bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Duitse overheid stelt nieuwe drone-regelgeving voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier