Achtergrond

‘Zano Drone komt niet van de grond’

Het lijkt erop dat mensen die via Kickstarter geld hebben geïnvesteerd in de Zano Drone hun geld kwijt zijn, of op zijn best een matig werkend product toegestuurd krijgen. Dat concludeert BBC News-correspondent Rory Cellan-Jones na de aankondiging dat de directeur van Torquing Group – de makers van de drone – aftreedt.

Succesvolle campagne

Het succesverhaal van de Zano Drone begon eind vorig jaar, toen er op Kickstarter een campagne verscheen voor een miniatuur quadcopter die voorzien was van een camera en eenvoudig met een smartphone bediend kon worden. Het zou de ideale selfie-drone worden, die automatisch achter je aanvliegt, zelfs als je een ski-afdaling maakt.

Na de afronding van de campagne – waarbij meer dan drie miljoen dollar werd opgehaald – kwamen er regelmatig updates voorbij met betrekking tot de vorderingen van het team. Er verschenen foto’s van prototypes, en af en toe werden er spannende nieuwe features en upgrades aangekondigd: zo zouden alle Zano’s vanaf het begin worden uitgerust met een HD camera.

ZANO drone met smartphone

Problemen met prototypes

Daarna werd het echter stil. Er kwamen geen updates meer, en een bezoekje van Rory Cellan-Jones aan de fabriek voorspelde ook al weinig goeds: de aanwezige prototypes waren slecht te besturen en konden maar een paar minuten vliegen. De fabrikant beloofde dat het allemaal goed zou komen, er zouden zelfs al batches van de mini-drone geproduceerd zijn, alleen waren er nog wat problemen met de calibratie.

Het nieuws dat Ivan Reedman – de drijvende kracht achter de Zano Drone – zich terugtrekt, voorspelt dan ook weinig goeds voor de toekomst van het product. De mensen die inmiddels een exemplaar van de nanodrone hebben ontvangen zijn ontevreden over de prestaties. Bovendien voelen veel backers zich achtergesteld, nadat bleek dat mensen die een drone bestelden toen de campagne al afgelopen was wel een drone toegestuurd hadden gekregen, en zij niet.

ZANO drone in hand

Schaduwkant van crowdfunding

Het mislukte Zano-project heeft ook zijn weerslag op de geloofwaardigheid van crowdfundplatformen als Kickstarter. Sommige teleurgestelde mensen geven zelfs aan ‘nooit meer een cent te investeren’ in een Kickstarterproject. “De mensen van Kickstarter hadden moeten nagaan hoe realistisch het demofilmpje was. Als dan blijkt dat het allemaal nep is, dan mag zo’n project nooit op het platform verschijnen”, schrijft Ashley Hall op een forum.

De problemen rond de Zano Drone staan niet op zich. Er zijn meer crowdfundcampagnes voor drones opgestart via platformen als Kickstarter en Indiegogo, die eindigen in vertraagde of teleurstellende producten die niet waar kunnen maken wat aanvankelijk beloofd was. Vaak vergissen enthousiaste ontwerpers zich in de complexiteit die gepaard gaat met massaproductie van elektronica, om over de logistieke uitdagingen nog maar te zwijgen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “‘Zano Drone komt niet van de grond’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier