BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

NLR van start met opleiding voor dronepiloten

Vliegopleiding-drones-NLR

Operators die professioneel in de weer willen gaan met drones kunnen vanaf nu terecht bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) voor een opleiding. De organisatie biedt zowel een theorietraining als een praktijkopleiding aan, die voldoen aan de eisen van het ministerie. Na het succesvol afleggen van een examen kan men het brevet aanvragen.

De theorietraining bestaat uit een cursus van 3 dagen (inclusief examen) en wordt gegeven bij het NLR in Amsterdam. Nadat deze succesvol is afgerond, kan de cursist starten met een praktijktraining. De praktijktraining wordt gegeven op het Nederlands RPAS Test Centrum op de NLR-locatie in Flevoland. Hierin worden cursisten opgeleid om de drone in lastige situaties, met oog voor de omgeving, goed en gecontroleerd te kunnen besturen.

NLR is de eerste organisatie die een vliegopleiding kan aanbieden die erkend wordt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook voor technische keuringen van drones kan men bij het NLR terecht: op 1 september 2015 heeft ILT het NLR al erkend als keuringsinstantie voor Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS).

Opleiding en vervolgtraject aardig kostbaar
Wie een opleiding tot dronepiloot wil volgen moet daarvoor echter flink in de buidel tasten. De theorietraining plus het examen kost €1.700. De praktijktraining komt – inclusief examen – op drie- tot vierduizend euro. “De totale kosten hangen sterk af van de ervaring en vaardigheden die de betreffende persoon met zich meebrengt”, aldus een woordvoerder van het NLR. Het uiteindelijke brevet – aangeduid als RPA-L – is twee jaar geldig. Met de aanvraag van het brevet zijn ook nog kosten gemoeid.

Het is niet zo dat er door een gecertificeerde piloot met iedere drone gevlogen mag worden. “Met een brevet op zak mag een toestel bestuurd worden in de categorie fixed wing (A), helicopter (H) of other (OA) in de gewichtsklasse (0-25kg en 25-150kg) waarvoor het brevet is afgegeven. Beroepsmatig mag dit alleen onder de RPAS Operator Certificate (ROC) van het betreffende bedrijf. Het toestel waarmee gevlogen wordt moet individueel technisch beoordeeld zijn.”

Het uitvoeren van een individuele technische beoordeling kost minimaal €2.200 per toestel. De aanvraag van een ROC kost ook nog eens € 1.800. Operators dienen er rekening mee te houden dat het bewijs van luchtvaardigheid (S-BvL) per toestel iedere twee jaar opnieuw aangevraagd moet worden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Bovendien kan het toekennen van een luchtwaardigheidsbewijs enkele maanden in beslag nemen.

5 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.