Nieuws

Deze 3D-geprinte drone haalt snelheden tot 250 km/uur

Dankzij de opmars van 3D printtechnologie kunnen nieuwe producten tegenwoordig steeds sneller worden ontwikkeld. Waar 3D printers voorheen vooral werden ingezet om schaalmodellen te maken, kunnen tegenwoordig ook volledig functionerende prototypes worden geprint. Deze 3D geprinte fixed wing drone is hiervan een mooi voorbeeld. Het apparaat is meteen ook de snelste 3D-geprinte drone ter wereld.

De drone is het resultaat van een samenwerking tussen het luchtvaarttechnische bedrijf Aurora Flight Sciences en Stratasys, een bekende naam in de wereld van 3D printing. De door een straalmotor aangedreven UAV weegt ruim 15 kg en is in staat om snelheden van 150 mph (ca. 250 km/uur) te halen.

80% van de onderdelen geprint
Dankzij de inzet van een 3D printer kon dit prototype in minder dan 50% van de tijd gebouwd worden die normaal gesproken voor de ontwikkeling van zo’n toestel staat. Maar liefst 80% van de onderdelen werd door de 3D printer gefabriceerd. In dit geval werd er gebruik gemaakt van verschillende technologieën, waaronder lasersinteren, draadextrusie en lasersmelten.

Volgens Aurora Flight Sciences is er nog nooit een luchtvaartuig van deze omvang en met deze prestaties gemaakt middels 3D printtechnologie. Het voordeel van 3D printen is dat de ontwerpers zeer specifieke functionaliteiten kunnen toevoegen aan een drone zonder dat hierdoor de fabricagekosten exponentieel stijgen, wat bij conventionele productiemethoden wel het geval is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Deze 3D-geprinte drone haalt snelheden tot 250 km/uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier