Drone filmt 150 jaar oude stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’

Mocht je van plan zijn om een keer op bezoek te gaan bij het Nederlands Stoommachine Museum bij Medemblik, dan moet je beslist even de tijd nemen om het historische pand waar het museum in gevestigd is goed te bekijken. Het betreft namelijk een gebouw van een stoomgemaal uit 1869, Vier Noorder Koggen genaamd.

De stoommachine in het pand heeft vele decennia lang trouwe dienst gedaan om water uit de omliggende polders in het IJsselmeer te lozen. In 1976 werd het gemaal uit dienst gehaald, waarna in 1985 werd besloten om de ruimte te gebruiken als onderkomen voor het Nederlands Stoommachine Museum.

In het museum zijn meerdere stoommachines te zien die in veel gevallen werkend gedemonstreerd worden. Ook het oude stoomgemaal wordt soms gedemonstreerd. Ook op het terrein rond het museum zijn er historische industriële machines te zien, waaronder een door stoom aangedreven baggermolen en een stoomhijskraan.

De videobeelden werden (met toestemming van het museum) opgenomen met een DJI Phantom 3 Professional. Door de laagstaande zon was er sprake van flink wat tegenlicht. Er werd daarom met belichtingscompensatie gewerkt om de voorzijde van het gebouw toch goed belicht te krijgen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier