Nieuws

Britse politieagenten noemen surveillance-drones ‘weggegooid geld’

Een tweetal kostbare surveillance-drones worden door de agenten die ermee moeten werken ‘weggegooid geld’ genoemd. Volgens een brigadier van de West Midlands Police kunnen de toestellen niet vliegen als het regent of donker is. “Met het weer dat we hier hebben maakt dat de apparaten nogal zinloos.”

Dure drones

Alhoewel het korps officieel geen mededelingen mag doen over de resultaten die behaald worden met de surveillance-drones, melden anonieme bronnen dat de UAVs tot nu toe niets hebben opgeleverd. “We hebben het gevoel dat het geld beter besteed had kunnen worden”, zegt een anonieme agent tegen de Birmingham Mail.

Het korps schafte eerder dit jaar twee UAVs aan en betaalde daarvoor ruim 8.500 pond. Daarna werd er 10.600 pond aan opleiding en praktijktraining uitgegeven. In totaal werd er 19.000 pond (ca. €27.000) in het drone-programma geïnvesteerd. Het idee was dat de drones in plaats van politiehelikopters konden worden ingezet, en dat daardoor de kosten voor surveillance vanuit de lucht omlaag zouden kunnen.

‘Zonde van de tijd’

In de praktijk valt dat echter tegen. Volgens een andere bron hebben de drones amper resultaat opgeleverd. “Het is zonde van de tijd.” Ondertussen bezorgen hobbydrones het korps steeds meer kopzorgen. De politie doet steeds vaker onderzoek naar incidenten waarbij drones van amateurs zijn betrokken.

Om wat voor drones het gaat en in hoeverre de regelgeving parten speelde bij het inzetten van de UAVs wordt niet vermeld. In veel landen is het inzetten van drones tijdens calamiteiten aan strenge regels gebonden. Mede daarom is de Nederlandse politie tot op heden uiterst terughoudend met het inzetten van onbemande luchtvaartuigen tijdens incidenten of voor recherchewerk.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier