KNVvL gaat serieus in de weer met groeiende groep dronevliegers

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) wil meer gaan doen met de groeiende groep dronevliegers in Nederland. Een eerste stap is de toevoeging van Rik Bijl aan het bestuur van de afdeling Modelvliegsport. Bijl is reeds lid van de Werkgroep Drones binnen de KNVvL. Naast professioneel dronepiloot is hij ook een fervent modelvlieger. Ook Dronewatch speelt een rol in de plannen van de KNVvL.

“Rik is een bevlogen modelvlieger met een specifieke kennis op het gebied van drones, waar hij ook professioneel mee bezig is. Als modelvlieger in hart en nieren gaat hij onze hobby en sport zowel intern als extern op de kaart zetten en aantonen dat voor een gezonde toekomst voor de modelvliegsport in Nederland een organisatie als de KNVvL onmisbaar is,” aldus Paul Beks, secretaris van de afdeling Modelvliegsport van de KNVvL.

Een belangrijke taak van de KNVvL afdeling Modelvliegsport is om de wensen van zowel dronepiloten als de ’traditionele’ modelvliegers mee te nemen in het debat met de overheid over de verdere ontwikkeling van de regelgeving. Bijl: “De KNVvL afdeling Modelvliegsport zou graag zien dat er op korte termijn een heldere en eenduidige wet- en regelgeving komt waarin zowel professionals als hobbyvliegers zich kunnen vinden. Uiteraard staat daarbij de veiligheid voorop.”

Rik Bijl - KNVvL
Rijk Bijl

Werkgroep Drones
Naast de aanstelling van Bijl in de rol van voorzitter Commissie PR en Communicatie van de afdeling Modelvliegsport heeft de KNVvL ook een Werkgroep Drones in het leven geroepen, die als doel heeft te onderzoeken hoe de KNVvL de snel groeiende groep recreatieve dronevliegers kan interesseren in een lidmaatschap met daarbij behorende voordelen. “Daarin onderscheidt de KNVvL zich bijvoorbeeld van DARPAS, die juist alleen de gecertificeerde, met bedrijfsontheffing en/of ROC vliegende operators vertegenwoordigt”, aldus Bijl.

Ook Dronewatch is in de persoon van Wiebe de Jager vertegenwoordigd in de Werkgroep Drones van de KNVvL. De Jager: “De uitdaging voor de KNVvL is om de zeer heterogene groep dronevliegers als collectief aan te spreken. Want iemand die als hobby het met zijn drone fotograferen van gebouwen heeft, is niet te vergelijken met iemand die voor zijn lol een rondje vliegt boven een open veldje. Daardoor zijn niet alleen de belangen anders, maar ook de manier waarop men zich het liefst vertegenwoordigd ziet. Dronewatch is bij uitstek een kanaal om deze diverse groep mensen te bereiken. Het is nu aan de KNVvL om hier verder gebruik van te maken en ieders feedback op een constructieve wijze samen te brengen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “KNVvL gaat serieus in de weer met groeiende groep dronevliegers

 • 16 november 2015 om 15:24
  Permalink

  Modelbouwclub en drone-vlieger, dat is geen match en zal het ook nooit worden. Hoe goed ook bedoeld.

  Iedereen wil andere regels, ook Darpas, de drone-hobbyist, de modelbouwvlieger, wij, én de overheid. Daar wordt ook hard aan gewerkt achter de schermen. Maar drone-vliegers hebben geen zin in een stoffig instituut als de KNVvL.

  De modelbouwvlieger wil juist afgescheiden worden van de drone-vlieger, ook op regelgevingsgebied. Dat geven modelbouwvliegers en de KNVvL zelf keer op keer aan bij o.a. het sectoroverleg van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (schrijven de drone-regels). Schoenmaker, doe jezelf een plezier en hou je bij je leest zeggen wij!

  Beantwoorden
  • 16 november 2015 om 17:48
   Permalink

   Bij ons op de modelvlieg vereniging hebben we diverse drone piloten , dat zijn degene die het serieus nemen en het eerst leren te beheersen en dan pas verder gaan kijken .
   Wel is het zo dat de drone fotograaf/filmer zich niet door niemand laat binden , het apparaat vliegt zichzelf en daarbij nemen ze het risico voor als het mis gaat .
   In nederland zijn er zo weinig wets handhavers dat de kans om gepakt te worden bij het vliegen op niet toegestane locatie’s zeer gering is .

   A,

   Beantwoorden
   • 16 november 2015 om 19:35
    Permalink

    Arie,

    Het gaat er niet om of je wel of niet gepakt wordt. Wat veel van deze “wild” vliegers niet weten is dat er geen enkele verzekering is die eventuele vervolgschade dekt als je buiten modelvlieg-terreinen vliegt. Ook niet de persoonlijke WA en ook niet de KNVvL verkering voor aangesloten modelvlieg-clubs.
    Denk maar eens na wat de gevolgen zijn van een “Phantompje” die van 100 meter hoog op iemands hoofd valt…..

    Beantwoorden
  • 16 november 2015 om 19:17
   Permalink

   Percival,

   Ik ben zelf profesioneel piloot (RPA-L) en oprichter van Euro Drone Inspections en ondervindt dagelijks de perikelen rondom commercieel vliegen met Drones en de discussies tussen IL&T en LVNL. Vanuit de KNVvL gaan we daarom ook niet de professionele / commerciële Operators ondersteunen maar juist de enthousiaste drone-hobbyist of modelvlieger die zelf een drone bouwt / wil bouwen.

   Beantwoorden
 • 18 december 2015 om 00:38
  Permalink

  Ik zou het prachtig vinden als KNVVL wat meer met drones gaat doen. Als ik echter op de KNVVL website of KNVVL facebook pagina kijk dan zie ik daar nog nauwelijks info m.b.t. drones. Da’s jammer, er is best wel e.e.a. te melden..

  Beantwoorden
 • 12 augustus 2016 om 12:35
  Permalink

  Hoe goed je ook je best doet om legaal met een onbemand luchtvaartuig ofwel drone te vliegen, je bent altijd in overtreding betreffende flora & fauna wet. Het is verboden beschermde dieren opzettelijk te verstoren. Artikel 10 ff wet. Een drone verstoord beschermde diersoorten als je er in de buurt komt.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier