App Drone Preflight inmiddels 15.000x geraadpleegd

Begin dit jaar schreven we over de app Drone Preflight, een handige webapplicatie die op een kaart toont waar je wel en niet mag vliegen. De interactieve kaart is sindsdien onder andere geïntegreerd in ‘Vlieg je drone veilig’. Volgens ontwikkelaar Mark de Haan is de app inmiddels ruim 15.000x gebruikt en komen daar dagelijks honderden gebruikers bij. We vroegen De Haan om wat meer informatie over het gebruik van de app en zijn toekomstplannen voor Drone PreFlight.

Zijn er gebieden die vaak worden opgezocht?
“Dit inzicht heb ik helaas niet, maar is zeker een interessante om mee te nemen in de door ontwikkeling. Je kunt op dit moment wel zien waar de gebruikers vandaan komen. Op onderstaand kaartje zie je dat een grote groep gebruikers van de app uit CTR Amsterdam en Rotterdam afkomstig is.”

Gebruikers Drone PreFlight

Wat zijn de meest voorkomende vragen of verzoeken van gebruikers?
“De integratie van dynamische data zoals Tijdelijke Gebieden (TGB) en NOTAMs, en het kunnen opmeten van afstanden en oppervlakten. Voor de dynamische data zijn we afhankelijk van externe partijen zoals LVNL en ILT. We zouden graag met hen in contact komen om te bekijken wat de mogelijkheden tot integratie van hun data zijn. De overige vragen nemen we mee in de ontwikkeling van de volgende versie.”

Kun je een tipje van de sluier oplichten met betrekking tot nieuwe features?
“De kaart die we nu hebben is een 2D kaart. Vliegen vindt plaats in de 3D ruimte, dus we willen hier op termijn met de kaart en informatievoorziening ook naar toe. Denk hierbij aan de de luchtruimindeling. Voor gecertificeerde operators zou het in de toekomst mogelijk moeten zijn om in de onderste laag van een CTR te kunnen opereren. Daarvoor is een duidelijk overzicht van waar men wel en niet kan opereren noodzakelijk.”

Een 3D weergave van het luchtruim

“Een ander aspect is dat we ook meer nadruk willen gaan leggen op de omgeving in 3D. Denk hierbij aan gebouwen, hoogspanningsmasten en windmolens. Deze willen we niet meer weergeven als plat object. Een tweede zou zijn dat men een marker kan plaatsen en dat de app dan automatisch de dichtstbijzijnde objecten toont, ten behoeve van de risicoanalyse.”

3D weergave van gebouwen
3D weergave van gebouwen
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “App Drone Preflight inmiddels 15.000x geraadpleegd

 • 17 november 2015 om 18:13
  Permalink

  Ik heb al een paar keer lopen zoeken zoeken maar ik kan de app nergens vinden in de appstore/playstore.
  Waar kan je deze app dan vinden?
  Enkel via de website kom je tot informatie masr dat vind ik geen app.
  Ik wil eigenlijk gewoon heel simpel ter plekke een app kunnen openen om te zien of ik in een ctr zit en niet gaan zoeken via een website.
  Zoek ik wellicht verkeerd in de playstore?

  Gr Marcel.

  Beantwoorden
 • 18 november 2015 om 00:09
  Permalink

  Beste Marcel,

  Dank voor je bericht. Het klopt dat de applicatie nu nog niet in de appstore staat maar alleen beschikbaar is als online web-app(licatie). Voor ons zijn er twee beweegredenen geweest: De grootte van de dataset (luchtfoto, kaart en luchtruim) en de actualiteit van de data. Omdat we zien dat er toch erg veel gebruik van gemaakt wordt willen we naar een oplossing werken om via een ‘simpele’ appknop toch direct naar de gewenste informatie te gaan, hetzij deze wel allemaal online staat.

  Misschien een tussentijdse tip: Zelf heb ik een widget van een snelkoppeling gemaakt, in Android erg gemakkelijk.

  “Launch Chrome for Android and open the website or web page you want to pin to your home screen. Tap the menu button and tap Add to homescreen. You’ll be able to enter a name for the shortcut and then Chrome will add it to your home screen.”

  Voor tips en opmerkingen horen we graag van je,

  Mark

  Beantwoorden
 • 18 november 2015 om 21:36
  Permalink

  Hoi Mark.
  Bedankt voor je reactie.
  Ik moet dus eugenlijk even hetzelde doen als wat ik met air-share heb gedaan.
  Zelf een soort van app snelkoppeling maken.

  Ik ga er mee aan de slag.

  Gr Marcel

  Beantwoorden
 • 2 juni 2016 om 10:59
  Permalink

  Beste Aeret,
  Ik zit net jullie nieuwe app te bekijken.
  Ik moet zeggen, het ziet er goed uit.
  Ik moest even zoeken naar de app maar dankzij de vraag van Marcel werd ook mij duidelijk dat in play store ed. Deze (nog) niet beschikbaar is, goed het is niet anders.
  Waar ik eigenlijk over mail is het volgende.
  Is er een mogelijkheid om hier ook de N2000 gebieden in op te nemen?
  Zo hebben we alle benodigde info op 1 app.

  Met vriendelijke groet
  Richard

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier