MarktNieuws

Bedrijf achter Zano Drone vraagt faillissement aan

Zano-NO-drone

Vorige week berichtten we al over de aanhoudende problemen rond de Zano Drone, de miniatuur selfie-drone waarvoor vorig jaar maar liefst 3 miljoen euro werd opgehaald via Kickstarter. Vandaag maakt het management van Torquing Group bekend dat het bedrijf faillissement heeft aangevraagd.

De glans van het succesverhaal van de Zano Drone raakte er afgelopen zomer wel vanaf, toen bleek dat het team achter de Zano Drone liet weten flinke vertraging op te lopen met de productie. Er verschenen wel updates rond het project, maar buiten het team zelf was er niemand die een werkend prototype mocht aanschouwen.

Een paar weken geleden werden de eerste modellen verscheept naar kopers, maar die bleken bij lange na niet te voldoen aan de eerdere beloftes qua vliegtijd en prestaties. Onder druk van vele teleurgestelde backers trad de directeur van Torquing Group vorige week af, en zojuist maakt het bedrijf per email bekend de deuren te zullen gaan sluiten:

Following recent events, the board members have considered carefully the technical, commercial and financial viability of the Zano project.

Having explored all options known to us, and after seeking professional advice, we have made the difficult decision to pursue a creditors voluntary liquidation. All creditors will be contacted by an insolvency practitioner next week.

We are greatly disappointed with the outcome of the Zano project and we would like to take this opportunity to thank everyone who has supported us during this difficult period, especially our loyal employees whose commitment has exceeded all expectations.

Het is nu zeer de vraag of de ruim 15.000 investeerders ooit nog iets van hun geld zullen terug zien. De perikelen rond de Zano Drone stralen inmiddels ook negatief af op crowdfundplatform Kickstarter: veel mensen vinden dat Kickstarter had moeten nagaan of de Zano Drone wel waar te maken was. Volgens Kickstarter is het echter de verantwoordelijkheid van het bedrijf dat de campagne start om realistische verwachtingen te scheppen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier