Nieuws

Overheid start ‘Veilig vliegen met drones’-campagne

Om mensen die hobbymatig vliegen met drones te wijzen op het feit dat men zich aan bepaalde regels dient te houden is de overheid gestart met de campagne ‘Veilig vliegen met drones’. Onderdeel van de campagne is een speciale informatiepagina op Rijksoverheid.nl. Verder heeft het ministerie flyers ontwikkeld, die winkeliers kunnen meegeven aan klanten.

Het doel van de campagne is om mensen te wijzen op de belangrijkste regels zoals die gesteld worden in de Regeling modelvliegen. Denk daarbij aan het niet vliegen boven mensen en aaneengesloten bebouwing, de maximale vlieghoogte van 120 meter en het feit dat het verboden is om in de buurt van luchthavens of andere no fly-zones te vliegen met een drone.

Lang niet iedere winkelier die drones verkoopt maakt de klant echter attent op deze regelgeving, terwijl je zelfs met een kleine speelgoeddrone ‘gebruiker bent van het luchtruim’ en je daarom te houden hebt aan de luchtverkeersregels. Het gebrek aan kennis bij het publiek leidt regelmatig tot incidenten. Mede daarom nam Dronewatch eerder dit jaar het initiatief voor de campagne ‘Vlieg je drone veilig‘, en ook Drones.nl startte een vergelijkbare campagne. De overheid volgt nu dus met ‘Veilig vliegen met drones’.

De flyer waarmee het ministerie van Infrastructuur en Milieu de belangrijkste spelregels communiceert vind je hieronder. Deze regels zijn van toepassing op mensen die hobbymatig vliegen met drones; voor professionele gebruikers gelden heel andere bepalingen.

IenM_Infographic_Drones_RGB_770x1850

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Overheid start ‘Veilig vliegen met drones’-campagne

  • Op deze site staat er Dat je niet binnen de beboude kom mag vliegen. Op site van de regelgeving staat aaneengesloten bebouwing…… dat is voor mij niet duidelijk.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier