NieuwsOnderzoek

‘Merendeel drones voldoet niet aan richtlijnen voor gebruik radiospectrum’

Volgens het Noorse telecomagentschap Nkom voldoet het merendeel van de consumentendrones die momenteel worden verkocht niet aan de richtlijnen voor het gebruik van radiofrequenties. Het agentschap onderzocht 79 commercieel verkrijgbare drones uit verschillende prijsklassen.

Volgens het onderzoek voldoet maar liefst 92% van de toestellen niet aan alle eisen die er gesteld worden aan apparaten die voor hun werking gebruik maken van radiocommunicatie. 51% van de drones vertoont afwijkingen voor wat betreft frequentiebanden en zendvermogen, en van 82% is de officiële documentatie met betrekking tot gebruik van radiofrequenties niet op orde.

Het zijn vooral de remote controls in de handen van de piloot die problematisch zijn. De afwijkingen betreffen vooral het onbedoeld uitzenden van radiogolven op andere frequenties (70%) en het afgeven van te sterke radiostraling (23%). De drones zelf vertonen minder afwijkingen.

Volgens de telecomwaakhond is het percentage van drones dat niet voldoet aan de richtlijnen te hoog. Het gevaar bestaat dat door de toenemende populariteit van drones er interferentie ontstaat met andere radiosignalen. Daardoor kunnen bijvoorbeeld straalverbindingen die gebruikt worden voor communicatie verstoord raken. Andersom kunnen radiogolven van andere apparaten ervoor zorgen dat de radioverbinding tussen operator en drone wegvalt, met mogelijk een fly away tot gevolg.

Handhaving in Nederland
In Nederland is het Agentschap Telecom verantwoordelijk voor de regulering van het gebruik van radiofrequenties. Van apparaten die niet voldoen aan de technische of administratieve normen van het agentschap, kan via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geëist worden dat ze uit de handel worden genomen. Maar aangezien veel mensen hun drones (of drone-onderdelen) van webwinkels uit het buitenland betrekken is de vraag in hoeverre er effectief opgetreden kan worden tegen storende drones.

(bron: Telecompaper)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “‘Merendeel drones voldoet niet aan richtlijnen voor gebruik radiospectrum’

 • Beste Wiebe,

  Bestaan er beschermingshandschoenen (en bestaat er eventueel ook beschermingskleding! die de handen en het lichaam beschermen tegen de opname van teveel radiostraling? Aangezien (volgens sommigen) de radiostraling van drones kankerverwekkend kan zijn voor de bestuurder -zeker als veel uren met een drone besteed worden- , vind ik bescherming in de zin van ‘better safe than sorry’ zeker de extra investering waard

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Maak je geen zorgen, de stralingsniveaus van de zenders zijn onder de normen – zeker als je ze in CE modus gebruikt, zoals hier in de EU het geval is. Ik zou me eerder zorgen maken over je mobieltje dat altijd in je zak zit… (alhoewel ik me daar eerlijk gezegd ook geen zorgen over maak). Verder heb ik geen ervaring met kledij die beschermt tegen radiostraling, sterker nog: ik heb nog nooit van het bestaan ervan gehoord.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier