Red Raven: professionele ‘drone-ready’ 4.5k camera

Langzaam maar zeker wordt 4k resolutie de standaard in de wereld van professionele cinematografie. Zelfs als het eindproduct een HD 1080p-video is, wordt het bronmateriaal alsnog in 4k gefilmd, simpelweg om meer speelruimte te hebben tijdens de montage en om nog scherpere beelden te kunnen afleveren middels downsampling. Maar voor kwalitatief hoogwaardige luchtopnamen heb je wel een professionele camera nodig. De Red Raven is zo’n camera.

Cameraproducent Red Digital Cinema is geen onbekende naam in de wereld van professionele videoproducers. Hun digitale filmcamera’s werden onder andere gebruikt voor het opnemen van films als Jurassic World, Avengers: Age of Ultron en The Martian. Topmodellen uit het assortiment van Red filmen zelfs in een resolutie van 6k (6144×3160 pixels), genoeg beeldpunten om ook IMAX-formaat schermen te kunnen vullen.

Stijgende vraag naar lichte camera’s
Nu dat filmmakers steeds vaker naar UAVs grijpen voor het maken van luchtopnamen spelen ook cameraproducenten als Red Digital Cinema in op de vraag naar lichtere camera’s. Het bedrijf lanceert daarom begin volgend jaar de Red Raven, een 4.5k-camera die kan filmen in maximaal 120 fps. De beelden worden weggeschreven in het Redcode Raw-formaat. Met zijn kleine 2 kilo kan de camera onder de meeste wat grotere drones gehangen worden.

RED-RAVEN

De 8,8 megapixel sensor die in de Raven gebruikt wordt kom je ook tegen in de (veel duurdere) Red Epic camera. Niet dat de Raven goedkoop is: de body krijgt een prijskaartje van $5.950 mee, terwijl de ‘Jetpack’ versie, die klaar is voor gebruik onder een drone, maar liefst $9.750 moet gaan kosten.

Wie professionele luchtopnamen wil gaan maken met de Red Raven moet nog even geduld hebben. Naar verwachting komt de camera in februari 2016 op de markt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier