Amerikaanse overheid wil mogelijk ook speelgoeddrones gaan registreren

Revell-Rayvore-speelgoeddrone

In de VS wordt momenteel hard gewerkt aan een registratiesysteem voor drones, dat nog voor de kerst online moet gaan. De adviescommissie die de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) voor dit doel bijeen heeft geroepen raadt aan om de registratie ook verplicht te stellen voor toestellen vanaf 250 gram. Daaronder vallen ook de wat grotere speelgoeddrones.

Het idee achter het systeem is dat hobbyvliegers en professionele drone-operators hun toestel(len) verplicht moeten aanmelden, inclusief telefoonnummer en adresgegevens van de eigenaar. Zodoende kan in geval van een ongeval of crash snel achterhaald worden wie verantwoordelijk is voor de betreffende drone.

Voorwaarden
De afgelopen weken heeft een commissie van 25 personen uit de sector zich gebogen over de vraag welke voorwaarden er aan de registratie gesteld moeten worden. Eén van de belangrijkste vragen was daarbij voor welke toestellen de aanmeldprocedure verplicht wordt gesteld.

Aanvankelijk wilde men voorkomen dat de registratieplicht ook zou gaan gelden voor speelgoedhelikoptertjes en -drones. Maar een apparaat van 250 gram of meer kan behoorlijk hard aankomen als het uit de lucht valt, vandaar dat de commissie aanraadt om dit gewicht als ondergrens te stellen. Dat betekent dat ook sommige speelgoeddrones verplicht aangemeld zouden moeten worden.

Voor de kerst online
Of de FAA de aanbeveling overneemt is nog niet bekend. Het zal echter niet lang duren voordat hier meer duidelijkheid over komt, aangezien de website waar men zich kan registreren nog voor 21 december online moet zijn: net op tijd voor de naar verwachting honderdduizenden drones die deze kerst cadeau gegeven zullen worden.

In de adviescommissie zitten onder andere vertegenwoordigers van dronefabrikanten als Parrot, DJI en 3D Robotics. Ook partijen die experimenteren met drone delivery waren vertegenwoordigd, waaronder Amazon en Google X. Daarnaast zaten er mensen namens politie en de traditionele luchtvaartsector in de adviesgroep.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Amerikaanse overheid wil mogelijk ook speelgoeddrones gaan registreren

  • 22 november 2015 om 20:23
    Permalink

    Het moet niet gekker worden , maar als de minidrones ook kwalitatief steed s meer kunnen gelijk de grote , zal dit ook worden aangepakt .

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier