Twente zet in op een drone-ontwikkel-, opleidings- en testcentrum in de regio

Op het YouTube-kanaal van de gemeente Enschede is een video verschenen waarin uiteengezet wordt waarom Twente een ideale regio zou zijn voor een ontwikkel-, opleiding- en testcentrum gericht op UAVs: het Drone Initiatief Twente.

Volgens de gemeente heeft de regio alle facetten in huis om een dergelijk centrum succesvol te laten worden. “Bedrijfsleven en kennisinstellingen in Twente zijn al zeer actief op het gebied van ontwikkeling van drones en toepassingen daarvoor.” Onder meer bedrijven als Thales, Clear Flight Solutions en de Universiteit Twente zien wel brood in zo’n drone-centrum.

Met name de nabijheid van vliegveld Twenthe is een pré. “Voor het uittesten van vrachtdrones heb je lange start- en landingsbanen nodig. Veel andere drone-locatie hebben die niet”, stelt Hans Heerkens, voorzitter van het platform Unmanned Aerial Aircraft.

In Nederland zijn er meerdere locaties in de race om het predikaat ‘drone valley’ te verkrijgen. Zo wordt er al jaren gedebatteerd over de mogelijkheid om van voormalig vliegveld Valkenburg een testcentrum voor drones te maken. In juli dit jaar werd nog geopperd om van Woensdrecht een drone-hub te maken.

Meer ruimte voor drones
Het ministerie van Economische Zaken zou graag zien dat er een dergelijk centrum komt. In juli van dit jaar schreef minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer dat er meer ruimte gecreëerd moet worden voor professionele en commerciële toepassingen van drones, onder andere op het gebied van landbouw, inspectie en mediadoeleinden.

Helaas gooit de strenge regelgeving nog altijd roet in het eten, waardoor het professioneel gebruik van drones aan zeer strenge voorwaarden is verbonden. Onlangs leidde dit nog tot een emotionele oproep aan de politiek, waarin de frustraties vanuit de sector als het gaat om de regelgeving onverbloemd werden verwoord.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!