Ook Denemarken voert ‘rijbewijs voor dronepiloten’ in

Het Deense ministerie van verkeer Traffikstyrelsen voert volgend jaar een licentieplicht in voor mensen die willen vliegen met een drone. Het ‘rijbewijs voor drones’ is een reactie op het toenemend aantal incidenten waarbij kleine UAVs betrokken zijn.

“Het aantal drones stijgt explosief, en inmiddels vliegen ze ook rond in steden, zowel legaal als illegaal”, zegt woordvoerder Søren Kragh Pedersen tegen de Deense krant Copenhagen Post. “We zien steeds vaker dat er geklaagd wordt over dronevluchten, waarbij de regels worden overtreden.” De afgelopen twee jaar registreerde het ministerie 27 illegale dronevuchten.

15 uur vliegervaring
Volgens het plan moeten Deense dronepiloten-in-spé minstens 15 uur vliegervaring opdoen voordat ze in aanmerking komen voor een certificaat. Ook overwegen de autoriteiten een ‘kentekenbewijs voor drones’ in te voeren. Naar schatting zijn er in Denemarken zo’n vijf- tot tienduizend dronepiloten actief.

De Deense plannen staan niet op zichzelf. Onlangs stemde het Europees Parlement in met de invoering van een verplichte chipregistratie voor drones. Ook worden er op Europees niveau plannen voorbereid om het professioneel gebruik van drones te reguleren. Tot die tijd moeten commerciële drone-operators in veel landen beschikken over een brevet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier