BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Staatssecretaris informeert Tweede Kamer over vliegen met drones nabij Schiphol

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Sharon Dijksma, de nieuwe staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, toelichting gegeven op de huidige luchtvaartregelgeving voor het gebruik van drones in de omgeving van Schiphol. In de brief wordt melding gemaakt van het feit dat gecertificeerde operators in de buitenste ringen van CTRs tot een hoogte van 45 meter mogen vliegen met hun drone.

In de brief wordt eerst stilgestaan bij de huidige regelgeving zoals die geldt voor professionals en amateurvliegers. Die regelgeving stelt dat er niet gevlogen mag worden in de Control Zones (CTRs) rond civiele luchthavens zoals Schiphol en Eindhoven Airport, waardoor flinke gebieden verboden terrein zijn voor drones. Hierdoor worden professionele dronevliegers vaak beperkt in hun werkterrein.

Er is sinds kort echter een uitzondering van kracht geworden die professionele operators in staat stelt toch om in de buitenste ringen van deze gebieden (verder dan 5600m van het centrum van de luchthaven) te vliegen, tot een maximale hoogte van 45 meter. De drone-operator zal in zijn handboek een procedure moeten opnemen die beschrijft hoe hij in dit randgebied van de CTR veilig zijn operatie kan uitvoeren en hoe hij in overeenstemming met de luchtverkeersregels kan opereren.

De brief staat kort ook nog stil bij de overheidscampagne ‘Veilig vliegen met drones’, die onlangs van start is gegaan. In de brief wordt de campagne overigens abusievelijk aangehaald als ‘Vlieg je drone veilig’. Laatstgenoemde campagne werd eerder dit jaar op touw gezet door Dronewatch, los van het ministerie.

DroneLand ROC-light

One Response

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.