OnderzoekVideo

Dit is waar precisiedrones toe in staat zijn

Moderne drones kunnen heel precies bestuurd worden, zoals menig dronepiloot kan beamen. Zeker als je quadcopters aanstuurt met een computer kun je verbluffend nauwkeurige trajecten afleggen, en het is ook mogelijk om meerdere drones tegelijk formaties te laten vliegen. Het Amerikaanse bedrijf Prenav maakte een demonstratrievideo, waarbij drones werden uitgerust met ledjes, die toont wat er mogelijk is.

Prenav legt zich toe op precisienavigatie voor drones. Dit is een tak van sport waarbij multirotors tot op de millimeter nauwkeurig door een ruimte gestuurd kunnen worden. Om dat mogelijk te maken zijn zeer precieze locatie- en bewegingssensoren nodig, alsook snelle computers voor het realtime aanpassen van de stroomsterkte richting motoren. Die motoren moeten in staat zijn om binnen fracties van seconden hun toerental aan te passen.

‘Hello world’
Voor onderstaande videodemonstratie werd een serie quadcopters van 3D Robotics uitgerust met de besturingselektronica van Prenav. De drones werden voorzien van stroboscooplampen, om zodoende complexe patronen in de lucht te kunnen ’tekenen’. Met de ‘Hello World’ demonstratie heeft het team onlangs het Flying Robot Film Festival gewonnen.

De technologie is van belang voor het ontwikkelen van toepassingen van drones waarbij nauwkeurig gemanoeuvreerd moet worden. Denk aan het inspecteren van installaties of gebouwen. Ook voor het maken van 3D modellen vanuit de lucht of het opmeten van land is een precieze besturing van UAVs noodzakelijk.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier