ProProductnieuws

DJI’s nieuwe Agras MG-1 drone kan zeer precies gewassen besproeien

DJI_Agras_MG-1_1

Dronefabrikant DJI heeft een nieuwe drone geïntroduceerd waarmee het bedrijf markttechnisch gezien een interessante wending maakt. De Agras MG-1 is namelijk bedoeld voor het besproeien van gewassen. Met de introductie van de professionele octocopter betreedt DJI de snel groeiende markt voor landbouwdrones.

Het idee is dat je met een drone veel preciezer gewassen kunt besproeien dan met sproeivliegtuigen of reguliere sproei-installaties. De Agras MG-1 is daartoe voorzien van een tank die ruimte biedt voor 10 liter pesticiden of meststoffen. De drone kan desgewenst ook ingezet worden om zeer precies water te geven. De UAV kan zo’n 20-30 hectare per vlucht bestrijken. De landbouwdrone weegt met lading en al ongeveer 22 kg.

40x efficiënter sproeien
Volgens DJI kan met de sproei-drone maar liefst 40x efficiënter worden gesproeid dan andere sproeimethoden. Dankzij een ingebouwde microgolfradar kan de drone de juiste hoogte aanhouden ten opzichte van de gewassen. De maximale snelheid bedraagt 8 meter per seconde, en de drone kan tijdens het vliegen de mate van verstuiving aanpassen.

dji_agras_mg-1_2

Het toestel is ontworpen met het boerenleven in het achterhoofd. Zo is de octocopter stof- en waterbestendig en kan deze na gebruik afgespoeld en opgevouwen worden. Handig is dat de drone ook automatisch kan vliegen: het toestel werkt dan automatisch het terrein af, zonder dat iemand de drone hoeft te besturen. Of de octocopter ook is voorzien van sensoren die kunnen meten of bepaalde gewassen extra besproeiing nodig hebben is niet bekend.

Precisielandbouw
Voor dronefabrikanten is de precisielandbouw een interessant marktsegment. Niet alleen kan de opbrengst per hectare toenemen door slimmere besproeiing en is het inzetten van een drone daarmee buitengewoon interessant voor boeren, ook ligt het feit dat er doorgaans geen sprake is van vliegen nabij mensen of bebouwing een stuk minder gevoelig qua regelgeving.

Goedkoop wordt de Agras MG-1 niet: het prijskaartje bedraagt volgens de Wall Street Journal zo’n  $15.000. De landbouwdrone is verder nog alleen te koop in China en Korea. Wanneer de drone te koop zal zijn in andere landen is nog niet bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier