Nieuw algoritme moet ervoor zorgen dat delivery drones niet uit de lucht vallen

Wetenschappers verbonden aan het MIT hebben een algoritme ontwikkeld dat ervoor moet zorgen dat pakketbezorgende drones veilig op hun bestemming aankomen. Het algoritme zorgt ervoor dat de drone tijdens de vlucht beter in kan spelen op onvoorziene gebeurtenissen, zoals storingen in de sensoren of een haperende energietoevoer.

“Normaal gesproken kost het omgaan met een onvoorziene gebeurtenis veel rekenkracht en dus tijd. Maar een snelle reactie is in dat soort situaties van groot belang”, aldus een van de onderzoekers. “Zeker met een toepassing als het bezorgen van pakketjes moet je ervoor zorgen dat tijdens het uitvoeren van vluchten continu alle systemen gemonitord worden, om op tijd in te grijpen als het mis dreigt te gaan.”

Drone en routeplanning

Het team ontwikkelde twee mechanismen die ervoor moeten zorgen dat delivery drones veilig aankomen. Het eerste algoritme zorgt ervoor dat tijdens de vlucht data van alle subsystemen wordt geanalyseerd, zoals gegevens van sensoren en camera’s, status van de motoren, en resterende energiehoeveelheid. Als de accu leegraakt kan de drone bijvoorbeeld beslissen om de vlucht af te breken en eerst een oplaadpunt op te zoeken.

Een tweede algoritme is al actief voordat de drone opstijgt. Het systeem bepaalt al een aantal alternatieve routes, mocht er onderweg iets misgaan. De drone kan dan direct terugvallen op een plan B, zonder eerst een hoop rekenwerk te hoeven verrichten. Dat is niet alleen essentieel om schade te voorkomen, maar ook om de veiligheid te garanderen.

Beslisboom

De basis onder het algoritme wordt gevormd door een zogenaamde beslisboom, een wetenschappelijk model voor het bepalen van alternatieven en keuzen in een besluitvormingsproces. In dit geval wordt zowel voor de drone zelf als voor de route gebruik gemaakt van beslisbomen, die in geval van storingen of andere afwijkingen snel tot alternatieve acties leiden.

De wetenschappers hebben het systeem al in de praktijk uitgeprobeerd, met kleine quadcopters die elektromagneetjes moesten verplaatsen. De onderzoekers hebben ook al een prototype van een noodoplaadstation ontwikkeld, waarop drones kunnen landen waarvan de accuspanning ineens gevaarlijk laag wordt.

“Uiteindelijk is ons doel om drones te ontwikkelen die zoveel mogelijk pakketjes kunnen bezorgen, zonder concessies te doen aan de integriteit van de systemen. Niet alleen de drone zelf, maar ook het pakketje kan waardevol zijn, dus een falend systeem kan flink in de papieren lopen”, aldus een van de onderzoekers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier