Video

Videoverslag indoor FPV Racing-event Jaarbeurs Utrecht

Het racen met drones is een tak van sport die wereldwijd flink in opkomst is. Ook in Nederland mag FPV Racing, zoals de sport officieel wordt genoemd, zich in een stijgende belangstelling verheugen. In de aanloop naar een groot FPV Racing-event in mei volgend jaar organiseerde Formula FPV een FPV Race in een parkeergarage bij de Jaarbeurs. Wiebe de Jager van Dronewatch maakte een videoreportage van het event.

FPV racen is een verzamelnaam voor het racen met multirotors, waarbij de toestellen een bepaald parcours moeten afleggen. Zo’n parcours kan zowel buiten als indoors aangelegd worden. De drones zijn speciale race quads die bijna altijd zelf in elkaar gezet worden. Race quads kenmerken zich door hun snelle wendbaarheid en modulaire opbouw, zodat ze snel gerepareerd of van nieuwe onderdelen voorzien kunnen worden.

FPV-racer
Een dronepiloot toont zijn race quad. Voorop (onder de actioncam) is de kleinere FPV-camera zichtbaar

First person view
De race drones worden bediend door piloten die aan de rand van het parcours zitten. Via een analoge videoverbinding (want digitale beeldverbindingen leveren teveel vertraging op) staat hun videobril in direct contact met de camera aan de voorzijde van hun quad, zodat ze tijdens het vliegen het parcours beleven vanuit het perspectief van de drone. Hier komt de naam FPV vandaan, wat staat voor first person view.

Naast een snel reactievermogen en goed ontwikkelde vliegskills moet je als piloot beschikken over flink wat technisch inzicht om het uiterste uit je quadcopter te halen tijdens een race. Het racen met een drone heeft wel iets weg van een videospelletje, want je bedient de drone met twee sticks op een controller terwijl je het beeld van de camera bekijkt via een videobril. Het verschil met een videogame is alleen dat een crash daadwerkelijk leidt tot fysieke schade, variërend van gebroken propellers tot rokende accu’s.

FPV-race-drone-onderdelen
Het is handig om flink wat reserve-onderdelen mee te nemen als je gaat FPV racen

FPV Racing in Nederland
In Nederland is er een snel groeiende groep FPV racers actief. Sommigen van hen vliegen puur voor de lol, maar er zijn ook mensen die het wat serieuzer aanpakken. Op die groep richt de Nederlandse startup Formula FPV zich, door FPV race-events te organiseren op verschillende locaties. Nu nog vrij kleinschalig, maar in de toekomst wordt dit grootschaliger aangepakt, met zelfs een Europees kampioenschap in het vooruitzicht.

Zoals in mei volgens jaar, als de Campus Party Europe (CPE) 2016 plaatsvindt in Utrecht. Tijdens dit technologiefestival organiseert Formula FPV de eerste Open European Championship Indoor FPV Racing. In de aanloop naar dit FPV Racing event zal Dronewatch als mediapartner van Formula FPV onder de noemer #road2cpe regelmatig aandacht besteden aan het fenomeen FPV Racing, met onder andere achtergrondartikelen, interviews en videoverslagen van events.

Dronewatch op YouTube
Onderstaand videoverslag van het drone race event in Utrecht is meteen de eerste video in het nieuwe YouTube-kanaal van Dronewatch. Op dit kanaal zul je regelmatig nieuwe video’s aantreffen met nieuws, productreviews, interviews en verslagen van events. Abonneer je dus snel om geen video te missen!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier