NieuwsPro

Nieuw prototype Amazon delivery drone heeft bereik van 24 kilometer

Amazon heeft een nieuw prototype getoond van een delivery drone die net als een helikopter verticaal opstijgt en landt, maar daarna verder vliegt als een vliegtuig. Dankzij dit hybride model kan de pakketbezorgende drone een afstand van maar liefst 24 km afleggen.

120 meter hoog

De kruishoogte van het toestel is 120 meter. Dat is in overeenstemming met eerdere suggesties van Amazon, om een deel van het luchtruim te bestemmen voor commerciële drones, waaronder toestellen die pakketjes afleveren. Op die manier heeft het reguliere vliegverkeer geen last van de drones, terwijl de UAVs hoog genoeg vliegen om ook geen overlast te bezorgen voor mensen op de grond.

Amazon Prime Air luchtruim

Twee jaar onderweg

Amazon werkt alweer ruim twee jaar aan het fenomeen delivery drone, onder de noemer Prime Air. Deze dienst werd 2 december 2013 aangekondigd. Het idee is dat drones in de toekomst een flink deel van het bezorgen van kleine pakketjes (tot ca. 2 kg) over kunnen nemen. Daardoor kunnen diensten als levering binnen het halfuur ook mogelijk worden in afgelegen gebieden.

Op het gebied van de technologie zelf maakt Amazon flinke vorderingen. Het nieuwste prototype van de delivery drone is in staat om zelfstandig een route uit te stippelen en ook om onverwachte obstakels zoals luchtballonnen te ontwijken. De regelgeving in de VS staat Amazon echter niet toe om drones buiten het zicht van een operator te laten vliegen, laat staan dat delivery drones autonoom vluchten mogen uitvoeren.

Concurrerende initiatieven

Amazon is al lang niet meer de enige partij die interesse heeft in het pakketbezorgen met drones. Ook rivaal Google werkt hard aan een dronegebaseerde afleverservice die naar eigen zeggen in 2017 actief wordt. Daarnaast hebben partijen als Swiss Post, DHL en Alibababa experimenten gedaan met drone delivery. Maar ook die partijen zijn in de VS vooralsnog gebonden aan de regelgeving van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA).

Noviteiten

In het filmpje toont Amazon bij monde van oud Top Gear-presentator Jeremy Clarkson een aantal noviteiten die we nog niet eerder hebben gezien. Zo landt de drone op een kleine landing pad, die gebruikers wellicht zelf kunnen uitprinten. Ook krijgt de consument een paar minuten voordat de drone landt een waarschuwing te zien op een smartphone of tablet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier