Oogartsen waarschuwen voor speelgoeddrones

Oogarts waarschuwt voor drones

Onlangs besteedden we aandacht aan een incident waarbij een peuter een oog verloor, nadat een propeller van een onbestuurbaar geraakte drone hem in zijn gezicht raakte. En ook in Nederland hebben zich al enkele kinderen bij het ziekenhuis gemeld met letsel veroorzaakt door (speelgoed)drones. Oogartsen maken zich zorgen en waarschuwen voor de gevaren van drones.

Tegenover RTL Nieuws verklaart oogarts Tjeerd de Faber al twee kinderen behandeld te hebben die ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren.’ In het gunstigste geval kan een oog dat door een propeller is geraakt wel gehecht worden, maar blijft het kind voor de rest van zijn leven wazig zien door dat oog. De oogarts adviseert om een beschermende bril te dragen, die de ogen beschermt tegen de propellers.

Tijdens de komende Sinterklaas- en kerstperiode worden er naar verwachting tienduizenden drones verkocht, variërend van relatief onschuldige nano-drones voor binnenshuis tot meer volwassen apparaten met camera en al. Met name van die laatste categorie drones gaat gevaar uit, zeker als ze niet voorzien zijn van zogenaamde prop guards.

Eerst even oefenen
“Met name beginnende piloten, of ze nu jong of oud zijn, moeten eigenlijk eerst oefenen op een verlaten veldje”, adviseert Wiebe de Jager van Dronewatch. “Verder moet je nooit vliegen in de buurt van kinderen of huisdieren. Ook moet je er rekening mee houden dat er altijd een storing op de loer ligt. Een drone mag dan nog zo rustig lijken te vliegen, als het misgaat kan het toestel oncontroleerbaar naar beneden komen.”

De Jager: “Mocht je een drone krijgen van de Sint of van de Kerstman, kijk dan voordat je gaat vliegen eerst even op www.vliegjedroneveilig.nl. Voor wie zijn verstand gebruikt en een paar eenvoudige regels in acht neemt is het vliegen met een drone verder een superleuke hobby.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Oogartsen waarschuwen voor speelgoeddrones

 • 1 december 2015 om 19:19
  Permalink

  Heb het gisteren gezien. Wat ik nog steeds jammer vind is dag iedereen het heeft over speelgoed waarmee je mooie luchtfoto’s kan maken enzovoort maar dat geen enkele nieuwszender of krant iets zegt over dat je ook te maken krijgt met wet en regelgeving.

  Weer een gemiste kans. Ook voor de overheid qua voorlichting.

  Gr Marcel

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier