China legt dronegebruik in stedelijke gebieden aan banden

De Chinese luchtvaartautoriteiten willen voorlopig niet hebben dat er met commerciële drones wordt gevlogen boven stedelijke gebieden. Volgens een woordvoerder van een Chinese pilotenorganisatie zijn de systemen die moeten voorkomen dat een drone tegen een obstakel botst simpelweg niet voldoende ontwikkeld om ongelukken te voorkomen en de veiligheid van mensen op de grond te kunnen garanderen.

De maatregel lijkt een streep door de rekening van bedrijven als Amazon, die hard werken aan zogenaamde delivery drones, ofwel onbemande luchtvaartuigjes die pakketjes kunnen bezorgen. Dergelijke initiatieven zijn echter helemaal niet gericht op het afleveren van bestellingen in de stad, het gaat hierbij voornamelijk om het bedienen van klanten in rurale gebieden.

Meer zeggenschap over het luchtruim
Het lijkt er meer op dat China überhaupt meer zeggenschap wil krijgen over wat er in de lucht gebeurt. Zo moeten eigenaren van drones binnenkort hun toestel registreren. Daarbij moet kenbaar gemaakt worden wat het gewicht van het toestel is, wat de maximale hoogte is die he toestel kan bereiken en wie de fabrikant is. Voor drones die meer wegen dan 25 kg of hoger kunnen vliegen dan 150 meter gelden strengere regels.

Net als in de rest van de wereld groeit ook in China het aantal verkochte drones explosief, niet in de laatste plaats omdat ’s wereld grootste producent van consumentendrones – DJI – is gevestigd in de provincie Shenzen in oost-China. Dit bedrijf verwacht in 2015 een omzet van een miljard dollar te halen met de verkoop van drones en aanverwante producten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier