Dronexpert ontwikkelt cameralift op basis van drone en omgekeerde lier

Het Nederlandse bedrijf Dronexpert heeft een uniek systeem ontwikkeld dat urenlang een camera tot een hoogte van tientallen meters de lucht in kan brengen. De basis onder het systeem wordt gevormd door een omgekeerde lier, die via een voedingskabel stroom levert aan een drone. Het systeem leent zich onder andere voor luchtfotografie, bewakingsdoeleinden en inspecties.

Het fotograferen vanuit de lucht of het uitvoeren van inspecties met behulp van drones staat sterk in de belangstelling. Vanaf een hoogte van enkele tientallen meters kunnen immers beelden gemaakt worden die anders moeilijk of niet te verkrijgen zouden zijn. Een nadeel van drones is echter dat deze een beperkte vliegduur hebben, meestal rond de 20 minuten op een acculading.

Dronexpert heeft hiervoor een oplossing in de vorm van een stroomkabel die door middel van een omgekeerde lier op spanning gehouden wordt. De kabel zorgt ervoor dat de drone zijn stroom vanaf de grond krijgt toegevoerd, en daardoor desnoods uren in de lucht kan blijven hangen. Ook kan de lier dienen als schietlood, waarbij de drone precies boven het grondstation blijft hangen, ook als deze verplaatst wordt.

Meerdere toepassingen
Volgens Roger Borre van Dronexpert is de Camera Lift, zoals het systeem gedoopt is, ideaal voor gebruikers die niet dagelijks met drones in de weer zijn. “Zo kan een installateur een dak controleren op warmteverliezen, of de efficiëntie van zonnecellen in kaart brengen. Ook brandweer en politie kunnen het systeem gebruiken, bijvoorbeeld om snel een aantal camera’s de lucht in te brengen bij calamiteiten.”

De accessoire is ontwikkeld voor gebruik met verschillende quadcopters uit het assortiment van DJI, waaronder de Phantom, Inspire en M100 Matrice. De ingebouwde GPS kan gebruikt worden om de drone gedurende lange tijd op dezelfde plek te laten hangen. Het snoer is lang genoeg om de drone tot 50 meter hoogte te kunnen brengen. Eventueel kan de camera ook rondgedraaid worden. De cameralift is volgens Borre eenvoudig in gebruik en door iedereen te bedienen.

Camera-Lift-in-actie

Tijdelijke bewaking
In de toekomst wil Dronexpert ook een automatisch start- en landingssysteem ontwikkelen. “De cameralift kan dan worden inzet als mobiele bewakingscamera bij concerten of andere evenementen waar tijdelijke bewaking nodig is. Ook kan met één cameralift een groot industriegebied bewaakt worden, door het systeem te koppelen aan een alarminstallatie. Zodra het alarm afgaat dan gaat de camera omhoog en wordt het betreffende gebouw in beeld gebracht, zodat er sneller en gerichter actie ondernemen kan worden.”

In hoeverre de Camera Lift valt onder de huidige regelgeving voor professionele drones is nog niet bekend. Doordat de drone is bevestigd aan een snoer kan deze immers niet per ongeluk wegvliegen of boven een bepaalde hoogte komen. Maar door een storing kan de drone echter wel naar beneden vallen. Het is dus nog de vraag of de cameralift zonder meer gebruikt kan worden in stedelijk gebied of in de nabijheid van mensenmenigten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Dronexpert ontwikkelt cameralift op basis van drone en omgekeerde lier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier