ProRegelgeving

Ministerie publiceert document met privacyrichtlijnen drones

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur heeft vandaag het document ‘Drones en privacy‘ aangeboden aan de Tweede Kamer. In de handleiding wordt ingegaan wordt op de privacy-aspecten rond het gebruik van drones. Het document is bestemd voor zowel professionals als mensen die hobbymatig vliegen met drones.

Volgens de minister kunnen drones op meerdere manieren onze privacy raken. Niet alleen camera’s die bevestigd zijn aan drones kunnen een inbreuk maken op de privacy, maar drones kunnen ook voorzien zijn van microfoons en antennes die internetverkeer aftappen. Doordat drones klein zijn en de piloot ver van de drone verwijderd kan zijn ligt het gevaar van misbruik op de loer.

Bestaande wetgeving te abstract

Tot op heden werd er bij het gebruik van drones verwezen naar de bestaande wetgeving op het gebied van pricacybescherming, maar die is nogal abstract en daardoor is het niet altijd duidelijk of de privacy nu wel of niet in het geding is. Het document, dat in samenwerking met het College bescherming persoonsgegevens is opgesteld, is bedoeld om meer houvast te bieden aan drone-operators.

Bij het beoordelen van de vraag of de privacy is in het geding is bij het gebruik van drones dient een onderscheid te worden gemaakt tussen verschillende doelen: bij een persoon die bij toeval in beeld komt bij het inspecteren van windmolen is de privacy niet echt in het geding, terwijl dat bij een drone die door de politie wordt ingezet voor het opsporen van een dader veel sneller het geval is. Daar staat tegenover dat een overvliegende drone, zelfs als deze niet met een camera of andere sensor is uitgerust, toch een inbreuk op iemands privacyverwachtingen kan geven.

Bedrijven gaan handleiding gebruiken

Volgens de minister hebben enkele bedrijven en organisaties al aangegeven de handleiding te zullen gaan gebruiken bij hun werkzaamheden. De minister geeft in een begeleidend schrijven aan in 2016 meer aandacht te zullen besteden aan de mogelijke risico’s van misbruik van drones door kwaadwillenden. Tot slot staat de minister stil bij de overheidscampagne met betrekking tot het veilig vliegen met drones, en stipt hij ook de Dronewatch-campagne ‘Vlieg je drone veilig‘ aan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier