Nieuws

‘Aap mept drone’ uitgeroepen tot leukste dronevideo van 2015

Een filmpje waarin te zien is hoe een aap een drone uit de lucht mept is door de website drones.nl uitgeroepen tot ‘Dronevideo van het jaar 2015′. Het filmpje was samen met vijf andere dronevideo’s genomineerd en kreeg uiteindelijk de meeste stemmen van het publiek.

De video werd gemaakt door Rene van Manen. In opdracht van Burgers’ Zoo maakte hij opnamen van het verblijf van de chimpansees. Eén van de chimps was echter niet zo gecharmeerd van de vliegende indringer en haalde uit met een tak, waardoor de drone ter aarde stortte.

Wereldwijd bekeken
De video ging nadat deze op YouTube was geplaatst al snel viraal en werd wereldwijd door miljoenen mensen bekeken. Diverse tv-shows lieten het filmpje zien, waaronder de talkshow van Ellen DeGeneres. Ook CNN toonde de beelden. Daarna werd de video in zowat ieder land op aarde getoond.

Tegenover drones.nl verklaarde Van Manen dat er niet veel overbleef van de drone. “De chimpansees gingen de drone onderzoeken, de props werden met een slag van een stok gedemonteerd, er werd mee gegooid, geslagen, gesleept, maar vooraf gooien. Ik denk dat ze dachten dat het een soort boemerang was, op die manier gooide ze er ook mee, alleen kwam het apparaat niet meer terug.”

Andere genomineerden
Andere video’s die genomineerd waren tonen de overblijfselen van Tropicana en Het Land van Ooit. Ook een filmpje waarin te zien is hoe een man op het laatste moment voorkomt dat zijn drone in een sloot belandt behoorde tot de kanshebbers, net als een video waarin de Keukenhof wordt gefilmd vanuit de lucht en een vakantievideo van radio-DJ Coen Swijnenberg.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “‘Aap mept drone’ uitgeroepen tot leukste dronevideo van 2015

 • DARPAS, de branchevereniging voor professioneel gebruik van drones, feliciteert René van Manen met de verkiezing van dronefilm van het jaar. Hij laat hiermee zien wat de mogelijkheden zijn van de inzet van drones met camera.
  Echter waar wij wel aandacht voor vragen is de legaliteit van deze opname. Het blijkt dat hij dit deed uit opdracht van Burgers Zoo. Dus is het geen hobbygebruik en dus moet de operator aan de door de overheid vastgestelde regels voldoen. Deze opnamen zijn gemaakt toen er nog sprake was van een ontheffingsbeleid. Bij navraag bij de overheid blijkt de maker geen bevoegdheid te hebben gehad en diverse regels van de overheid te hebben overtreden (geen NOTAM, geen bedrijfsontheffing, geen geldige TUG).
  Vele van onze leden hebben tot meer dan 10 duizend euro moeten investeren om legaal dit soort opnamen te mogen maken. Zij hadden deze opnamen dan ook graag legaal willen maken.
  Als we met elkaar spelregels afspreken en die ook door de organisator van deze wedstrijd op hun website worden uitgedragen, waarom zetten ze dan mensen die illegaal opnamen maken zo in het zonnetje.
  Als iedereen vindt dat deze prachtige opnamen zomaar gemaakt konden worden, dan vragen de bedrijven die er veel voor moesten doen zich af waar die regels dan voor nodig zijn. Dat had hun veel kosten en moeite bespaard, en al veel meer opdrachten opgeleverd.

  Beantwoorden
 • Wat ons betreft is het niet alleen een regels-verhaal maar met name een aansprakelijkheidsrisico. Normaal hobbygebruik wordt doorgaans gedekt door je WA-verzekering. Dit valt onder de categorie bedrijfsmatig/commercieel en dient navenant verzekerd te worden.
  Nee, die aap heeft geen WA inderdaad, maar indien deze piloot, met alle kinderen nabij (professionals moeten 150 meter afstand houden van groepen mensen), een fout maakt, of zijn GPS raakt even ‘de weg kwijt’ wat dikwijls voorkomt, vraag ik mij af wie de schade en claims dekt na een ongeluk….

  ps. en onze investering om geheel legaal (én verzekerd) te mogen gaan vliegen bedraagt vele, véle tienduizenden euro’s

  Beantwoorden
 • Werkt de drone nog wel? Was het een phantom 2 vision +?

  Beantwoorden
 • Geen zorgen. Ik stop ermee. Jaren geleden heb ik besloten dat ik alleen nog maar mooie dingen wilde maken (en dat lukt heel goed voor mijzelf en mijn klanten) en na het telefoontje vanmorgen van de ILD heb ik besloten om te stoppen. Voormijzelf en voor het aanbieden naar mijn klanten wordt het te duur om de airshots als mooi hulpmiddel in de films te gebruiken. Ik doe dit nu 5 jaar en tijd om iets anders te bedenken. Als hobby blijf ik dit natuurlijk doen en hoop mooie beelden te blijven maken. Groet, Rene

  Beantwoorden
 • Wat gewoon slecht is bij deze verkiezing, de suggestie wordt gewekt dat ik als drone vlieger dus maar even naar de keukenhof of de dierentuin kan gaan om te vliegen. Nu weet ik wel beter maar door deze verkiezing lijkt het of het allemaal mag. Daarnaast zijn de filmpjes (alleen op de wintersport na) niet te realiseren door de hobbyist, zonder toestemming. Kortom een aanfluiting.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier