Productnieuws

Fleye: vliegende huisrobot in de vorm van een voetbal

Langzaam maar zeker beginnen robots gemeengoed te worden in het huishouden. Denk maar aan de opmars van de robotstofzuiger en de robotmaaier. Al die apparaten zijn echter aan de grond gebonden. Dat kan ook anders, vond het in België gebaseerde team dat de Fleye ontwikkelt. Door een volledig nieuw ontwerp kan deze drone ook veilig in huis gebruikt worden. Vandaag is de Kickstartercampagne voor de financiering van de vliegende robot van start gegaan.

Veilig

Volgens de ontwikkelaars is de Fleye de veiligste drone die er bestaat. In tegenstelling tot gewone quadcopters kunnen mensen de Fleye veilig binnenshuis gebruiken en deze tijdens het vliegen met de hand wegduwen of verplaatsen. Dat kan doordat de propellers zijn afgeschermd door een bolvormig omhulsel ter grootte van een voetbal.

Fleye componenten

De Fleye weegt 450 gram en kan zo’n 10 minuten in de lucht blijven. De ingebouwde camera kan foto’s nemen in een resolutie van 5 megapixels en filmen in Full HD met 30 fps. De vliegende robot kan bediend worden met een app die beschikbaar komt voor Android en iOS. De Fleye is niet afhankelijk van GPS voor de navigatie door het huis, dankzij een ingebouwde sonar en een camera die de relatieve bewegingen van de drone ten opzichte van de grond meet.

Toepassingen

Naast fun-vliegen en indoor dronefotografie kan de drone ook ingezet worden tijdens events, als aandachtstrekker op een beurs bijvoorbeeld. Het team maakt ook een software-ontwikkelkit beschikbaar, zodat externe ontwikkelaars nieuwe toepassingen voor de Fleye kunnen realiseren. Denk aan een alarminstallatie waarbij de drone automatisch een kijkje gaat nemen op de plek waar beweging is gedetecteerd. Ook denkt het team dat er industriële toepassingen mogelijk zijn.

Anders dan GimBall

De Fleye doet een beetje denken aan de GimBall, een drone die beschermd wordt door een rolkooi. Deze drone werd specifiek ontwikkeld voor het verkennen van lastig bereikbare locaties na calamiteiten. Volgens Laurent Eschenauer is de GimBall echter niet ontwikkeld met de veiligheid van mensen voorop. Bovendien beschikt de GimBall volgens Eschenauer niet over ingebouwde intelligentie, terwijl de Fleye wel zelfstandig kan vliegen.

Wie interesse heeft in de Fleye kan voor €599 intekenen op een early bird versie van de basisuitvoering van de drone. Die zou dan in september volgend jaar geleverd moeten worden. Zoals altijd bij crowdfundprojecten is het verstandig om er rekening mee te houden dat het project vertraging oploopt of in het ergste geval zelfs flopt, zoals onlangs bij de Zano Drone het geval was.

Kleinschalige aanpak

Desgevraagd laat Eschenauer weten dat zijn team het anders wil aanpakken. “We richten ons op een kleine groep van drone-enthousiastelingen, met een relatief duur product. We noemen onze campagne al succesvol als we 250 exemplaren per voorintekening verkopen. We aarzelen niet om de voorverkoop te stoppen, als dat nodig is om het project behapbaar te houden. En we werken nu al samen met partners op het gebied van inkoop en planning.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier