NieuwsPro

België richt eerste testcentrum voor drones op

DronePort logoTerwijl in Nederland volop wordt gediscussieerd over het oprichten van multidisciplinair testcentrum voor drones, is in België een dergelijk centrum binnenkort een feit. Deze maand nog richten de Limburgse Investeringsmaatschappij (LRM) en stad Sint-Truiden samen DronePort NV op. Ondertussen is ook het luchtruim boven de oude luchtmachtbasis in Brustem goedgekeurd voor vluchten met drones. Zes bedrijven hebben aangegeven zich te willen gaan vestigen op het terrein.

DronePort

DronePort wordt een incubator voor startende bedrijven en onderzoeksinitiatieven uit de dronesector. “In 2016 starten we met het ontwerp van een incubatorgebouw dat als broedplaats voor de drone-industrie gaat dienen”, zegt Stijn Bijnens, ceo van LRM. “Er lopen gesprekken met verschillende kennisinstellingen en momenteel zijn er al zes letters of intent getekend met dronebedrijven zoals Skyeye, Argus Vision en Airobot.”

Nieuwe bestemming

Eén van de doelstellingen van het project is om de infrastructuur van de oude luchtmachtbasis een nieuwe en nuttige bestemming te geven. Het nieuwe incubatorgebouw biedt daarom naast kantoorruimte ook tal van andere faciliteiten, waaronder opleidingslokalen, vergaderzalen en ateliers. Op regelmatige basis worden er events, workshops en opleidingen georganiseerd. Ook wil DronePort ondersteuning bieden aan startende ondernemingen.

“DronePort heeft de ambitie kennis en ondernemerschap in de drone-industrie samen te brengen op één site. Voeg hier nog een uitgebreid testgebied aan toe met een landingsbaan en een luchtruim waarin deze industrie veilig nieuwe applicaties kan testen, opleidingen kan geven, et cetera, en er ontstaat een unieke positionering in België en zelfs in Europa,” aldus de initiatiefnemers.

Een in onbruik geraakte start- en landingsbaan
Een in onbruik geraakte start- en landingsbaan

Luchtruim opengesteld voor testvluchten

Om te kunnen innoveren is het noodzakelijk om regelmatig testen uit te voeren in een veilige omgeving. “De afgelopen maanden is dan ook hard samengewerkt met het DGLV en Defensie om het luchtruim op en rond de site open te stellen. Er zijn verschillende testzones goedgekeurd die testen mogelijk maken zowel voor multirotor drones als voor fixed wing toestellen. Ook bij slecht weer kan er gevlogen worden: er is een loods aanwezig die dienst kan doen als indoor testruimte.”

In Nederland is er vooralsnog geen sprake van een nationaal testcentrum voor drones. Zowel bedrijven en kennisinstellingen rond voormalig vliegkamp Valkenburg als die rond vliegveld Twenthe zien wel brood in zo’n testcentrum, waar ook in de buitenlucht met experimentele drones gevlogen kan worden. Tot op heden is er echter nog besluit genomen over de realisatie van zo’n ‘Drone Valley’.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier