Brancheorganisatie niet blij met winnende dronevideo van brutale aap

Professionele drone-operators zijn niet blij met de video waarin te zien is hoe een brutale aap een drone uit de lucht slaat. Het filmpje werd door de website drones.nl uitgeroepen tot ‘Dronevideo van het jaar 2015’, maar het blijkt dat de maker ervan niet bevoegd was om beroepsmatig te filmen met zijn drone. Rob van Nieuwland van brancheorganisatie DARPAS vindt het wrang dat er zoveel aandacht is voor een video die in strijd met de regels is gemaakt.

In een reactie stelt Van Nieuwland dat de video niet op legale wijze tot stand is gekomen. “Het blijkt dat de video werd gemaakt in opdracht van Burgers’ Zoo. Dus is het geen hobbygebruik en dan moet de operator aan de door de overheid vastgestelde regels voldoen. Bij navraag bij de overheid blijkt de maker geen bevoegdheid te hebben gehad en diverse regels heeft overtreden.”

‘Leden investeren tienduizenden euro’s’
Volgens Van Nieuwland, die met DARPAS enkele tientallen professionele drone-operators vertegenwoordigt, hebben veel van zijn leden tienduizenden euro’s geïnvesteerd in opleidingen en apparatuur om legaal dit soort opnamen te mogen maken. Hij vraagt zich dan ook af waarom de organisator van de wedstrijd, die zich hard maakt voor het naleven van de regels, toch zo’n illegale opname in het zonnetje zet.

Van Nieuwland: “Als iedereen vindt dat deze prachtige opnamen zomaar gemaakt konden worden, dan vragen onze leden zich af waar al die regels nog voor nodig zijn. Als ze die niet na hoefden te leven dan had dat veel tijd en geld bespaard en hadden ze veel meer opdrachten kunnen aannemen.”

Aansprakelijkheidsvraagstuk
Parcival Hofland, zelf erkend dronepiloot en oprichter van de Dutch Drone Academy, voegt hieraan toe: “Wat ons betreft is het niet alleen een kwestie van regels maar met name een aansprakelijkheidsvraagstuk. Normaal hobbygebruik wordt doorgaans gedekt door je WA-verzekering. Deze video valt onder de categorie bedrijfsmatig/commercieel en dient navenant verzekerd te worden. Indien deze piloot een fout maakt, of zijn GPS raakt even ‘de weg kwijt’, vraag ik mij af wie de schade en claims had gedekt na een ongeluk.”

Marco de Groot van Drones.nl laat desgevraagd weten dat de website ‘vanaf dag één’ worstelt met de vraag of bepaalde video’s wel legaal zijn opgenomen. “In sommige gevallen is het eenvoudig vast te stellen, in andere situaties is het wat lastiger. Als community hebben we besloten alle video’s op het gebied van drones te publiceren in plaats van te analyseren. De Dronevideo van het Jaar is een video die veel besproken is en indruk heeft gemaakt op de mensen. In deze wedstrijd toetsen we niet de legaliteit, maar bekijken we welke video het meest geliefd is bij het Nederlandse publiek.”

Maker stopt ermee
De maker van de winnende video heeft inmiddels laten weten te stoppen met het beroepsmatig gebruik van drones. “Jaren geleden heb ik besloten dat ik alleen nog maar mooie dingen wilde maken (en dat lukt heel goed voor mijzelf en mijn klanten) maar na het telefoontje vanmorgen van de ILT heb ik besloten om te stoppen. Voor mijzelf en voor het aanbieden naar mijn klanten wordt het te duur om de airshots als mooi hulpmiddel in de films te gebruiken. Ik doe dit nu 5 jaar en tijd om iets anders te bedenken. Als hobby blijf ik dit natuurlijk doen en hoop mooie beelden te blijven maken.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier