Smart camera-module van Aerialtronics opmaat naar autonome drones

Dronefabrikant Aerialtronics heeft een nieuwe cameramodule gepresenteerd die in staat is om opgenomen beelden in realtime aan boord te verwerken. De smart dual camera is uitgerust met sensoren voor zowel daglichtopnamen als thermische beeldregistratie. Daardoor kan het systeem worden ingezet voor onder andere beveiligingstoepassingen, inspecties en het maken van 3D modellen.

Volgens hoofd R&D Jan Wouter Kruyt biedt Aerialtronics al langer camera’s aan die zowel daglicht- als infraroodopnamen maken, maar is het voor het eerst dat de data van de sensors door een Nvidia Tegra K1 processor kunnen worden geanalyseerd in de drone zelf. De drone hoeft dus niet eerst naar de grond voor het verder verwerken van de data, wat in het verleden wel het geval was.

Opmaat naar autonome drones

Daardoor kunnen allerlei toepassingen worden ontwikkeld waarbij het realtime verwerken van data essentieel is. Op termijn kan de vluchtcomputer zelfs worden gekoppeld aan de beeldverwerkingschip, zodat de drone direct inspeelt op de data die binnenkomt. Kruyt: “Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een drone die over een parkeerterrein vliegt en automatisch de kentekens van auto’s scant waarvan de motor nog warm is, voor beveiligingsdoeleinden of als parkeercontrole.”

Volgens Kruyt kan de Tegra K1 voorzien worden van elk gewenst algoritme en zodoende voor verschillende doeleidnen worden ingezet. “Zo kan een drone geprogrammeerd worden om gezichten te herkennen, maar ook om de snelheid van voertuigen op de grond te meten of lekken in olie- of gasleidingen op te sporen.”

Uiteindelijk moet de module leiden tot meer autonome UAVs. “Op dit moment moeten drones nog hun route voorgeprogrammeerd krijgen. Maar zodra je machine vision integreert kun je een systeem maken dat veel intelligenter is, doordat het zelf de omgeving in kaart brengt. Een inspectie van een zendmast uitvoeren wordt dan een kwestie van een druk op de knop: de drone stippelt zelf zijn route uit en voert zelfstandig de inspectie uit, alvorens terug te keren.”

Over Aerialtronics

Aerialtronics is een Nederlands bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen en fabriceren van onbemande luchtvaartsystemen voor civiele toepassingen. Naast high end UAVs van het type Altura Zenith levert het bedrijf ook geavanceerde camerasystemen en andere geïntegreerde oplossingen voor uiteenlopende doeleinden.

De UAVs van Aerialtronics worden onder andere gebruikt door T-Mobile, voor het inspecteren van zendmasten. Brandweer Twente gebruikt de drones voor brandbestrijding. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met het inzetten van Zeniths voor het opsporen van lawineslachtoffers en drenkelingen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier