Nieuws

Singaporese studenten ontwikkelen megadrone die mens kan vervoeren

Het is zeker niet de eerste multirotor die krachtig genoeg is om een persoon de lucht in te tillen, maar leuk om naar te kijken is het wel, deze testvlucht van een uit de kluiten gewassen drone die genoeg draagkracht ontwikkelt om een mens te vervoeren. Die moet dan wel lichter zijn dan 70 kg.

De Snowstorm drone werd ontwikkeld door een team studenten van de National University of Singapore. Het zeshoekige frame biedt plaats aan 24 propellers met een diameter van maar liefst 76 cm. De elektromotoren die de props aandrijven ontwikkelen elk een vermogen van 2.2 kW.

Met drie LiPo accu’s die samen maximaal 53 kW leveren kan het toestel in theorie zo’n 5 minuten in de lucht blijven, alhoewel de eerste proefvlucht heel wat korter duurde. Om de schok van de landing enigszins te verzachten is het landingsgestel uitgerust met opblaasbare ballen.

De piloot zit op een stoel die middels een 3D-geprinte constructie aan het frame is bevestigd. Door een zelf ontwikkeld controlemechanisme kan de piloot gas geven, draaien, en voor- en achterwaarts sturen. Het team werkt nog aan het finetunen van de besturing van de drone, en hoopt in de toekomst een recreatieve versie van het apparaat te maken.

Geen primeur
Helaas voor de studenten hebben ze geen primeur met hun drone. In juni dit jaar voerde de Nederlander Thorstin Crijns al een succesvolle proefvlucht uit met een UAV die een persoon de lucht in kan krijgen. Zijn toestel maakt daarvoor gebruik van 16 propellers. Ook zijn multirotor werd aangedreven door LiPo accu’s, waardoor de vliegtijd eveneens beperkt is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier