Prototype Naviator-drone kan zowel duiken als vliegen

De meeste drones kun je maar beter uit de buurt van water houden, want zowel elektronica als motoren zijn doorgaans niet echt vochtbestendig. De Naviator is hierop een uitzondering: de experimentele quadcopter kan zich zowel onder water als door de lucht voortbewegen.

De onderwaterdrone is ontwikkeld aan de Rutgers Universiteit in de Amerikaanse staat New Jersey. Het prototype van de drone is in staat om naadloos over te schakelen van duikmodus op vliegen en vice versa: onder water functioneren de propellers als schroeven, en eenmaal aan de oppervlakte gekomen gaan de motoren sneller draaien en stijgt de drone als een normale quadcopter op.

Inspecties onderwater en reddingsmissies
Het team dat de Naviator ontwikkelt heeft verschillende toepassingen in het vizier. Zo zou de onderwaterdrone ingezet kunnen worden om funderingen van bruggen te inspecteren, of reddingsmissies kunnen uitvoeren. De drone zou dan boven water snel naar een plek kunnen vliegen waar een drenkeling vermoed wordt, om dan onder water verder te zoeken.

Vooralsnog gaat het om een prototype, dat nog niet uitgerust kan worden met payloads zoals een camera of sensoren. Ook moet de drone nu nog via een kabel bestuurd worden, aangezien radiogolven zich onder water niet echt goed voortplanten. In de toekomst wil onderzoeksleider Javier Diez geluidsgolven inzetten om de drone draadloos te kunnen besturen, als deze onder is gedoken.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!