Onderzoek

Kickstarter geeft journalist opdracht om Zano-debacle te onderzoeken

Zano Drone onderzoek Kickstarter

Crowdfundplatform Kickstarter heeft de onafhankelijke technologiejournalist Mark Harris opdracht gegeven om uit te zoeken wat er precies is misgegaan in het Zano Drone project. Het faillissement van het bedrijf achter het meest succesvolle Europese Kickstarterproject tot nu toe heeft tot veel verontwaardiging geleid bij mensen die het project financieel ondersteunden.

Volgens een mail die Kickstarter heeft gestuurd aan Zano-backers gaat Harris de hele geschiedenis van het project uitpluizen en onderzoeken hoe het geld dat werd binnengehaald met de crowdfundactie is besteed. Ook zal Harris nagaan wat de rol van Kickstarter is geweest in de affaire, waarbij ruim 3 miljoen euro in rook is opgegaan. Veel mensen vinden dat Kickstarter de beloften van de campagne op realiteitsgehalte had moeten checken en eerder actie had moeten ondernemen toen het mis begon te gaan.

Het onderzoek wordt gefinancierd door Kickstarter, dat erbij benadrukt Harris alle journalistieke vrijheid te zullen geven. In een blogpost waarin Harris zijn opdracht uiteenzet nodigt hij gedupeerde backers om hun verhaal te doen.

De nano-drone kwam er nooit kwam
De Zano Drone werd op Kickstarter gepositioneerd als de ultieme selfie drone, die in de palm van je hand zou passen en eenvoudig bestuurd zou kunnen worden met een smartphone. De drone zou ook in staat te zijn om je te achtervolgen (follow me) en filmbeelden in HD te maken.

Helaas liep het project vertraging op, waarbij kalibratieproblemen als reden werden opgegeven. Een klein aantal backers ontving uiteindelijk een exemplaar van de drone, maar deze voldeed absoluut niet aan de verwachtingen. Zo was de vliegtijd slechts een paar minuten en vloog het toestelletje niet stabiel. Het bedrijf reageerde echter amper op de kritiek, en tot overmaat van ramp stapte de oprichter op. Niet lang daarna vroeg het bedrijf faillissement aan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier