Nieuwe H920-CGO4 hexacopter van Yuneec komt standaard met Panasonic GH4

Yuneec-Tornado-H920-CGO4

Wil je professioneel in de weer met dronefotografie of aerial cinematografie, dan stel je andere eisen aan een UAV dan wat middenklassers zoals de DJI Phantom 3 of Yuneec Q500 kunnen waarmaken. Denk aan vliegtijden van een halfuur of langer, een inklapbaar landingsgestel, een duo remote setup en meer vrijheid voor wat betreft camera- en objectiefkeuze. Toch vinden veel professionals het gemak van een ready to fly systeem ook wel plezierig. Voor die doelgroep introduceert Yuneec de Tornado H920-CGO4 hexacopter, die compleet wordt geleverd met een Panasonic GH4 camera in een weerbestendige behuizing.

De markt voor semiprofessionele drones is gek genoeg nog niet zo heel erg ontwikkeld. Wie meer wil dan wat een gemiddelde quadcopter kan bieden aan prestaties, maar niet meer dan 10.000 euro aan een systeem wil uitgeven komt al snel bij de DJI Inspire terecht, die begin 2015 werd geïntroduceerd. Dit is een systeem waarbij drone, gimbal, camera en remote al in de ontwerpfase op elkaar zijn afgestemd, zodat de gebruiker snel aan de slag kan. Dit in tegenstelling tot de echte high end systemen, die vaak veel meer configuratie en finetuning vereisen.

Yuneec-CGO4Zes motoren en 4K camera
De H920 hexacopter van Yuneec kun je zeker niet vergelijken met de Inspire 1, al was het maar om het feit dat de H920 uitgerust is met zes motoren en propellers. Daardoor kan het toestel gecontroleerd naar beneden komen mocht er een motor uitvallen, iets wat je bij de Inspire 1 wel kunt vergeten. Wat wel doet denken aan de Inspire 1 is het feit dat de H920 beschikt over een opklapbaar landingsgestel en het feit dat de UAV voorziet in de mogelijkheid om met twee remotes te werken, waarbij één persoon het toestel bestuurt en een tweede persoon de camera bedient.

De H920-CGO4 uitvoering wordt geleverd met een gimbal/camera module. Feitelijk betreft dit een weatherproofed versie van de beroemde Panasonic GH4. Deze camera is voorzien van een Four Thirds CMOS-sensor die videobeelden in 4K kan vastleggen, bij een framerate van 30 fps. Fotograferen kan met 16 megapixels. Het objectief beschikt over een 3x optische zoom, welke via de remote bediend kan worden. Hiermee onderscheidt de H920-GCO4 zich ook van andere systemen. Desgewenst kan de camera voorzien worden van andere objectieven.

Duo remote en ground handle
Zoals eerder gezegd worden er twee remotes meegeleverd met het systeem. Naast de ST12 personal ground station, welke voorzien is van een 5,5″ scherm voor de first person view en telemetrie, komt er ook een ST24 mee. Deze kan desgewenst gebruikt worden door de camera operator en beschikt over een wat groter (7″) scherm. Maar de H920 kan met de ST12 ook door één persoon bediend worden als dat nodig is. Om dat eenvoudiger te maken biedt de H920 features als auto landing en return to home.

Om ook op de grond mooi stabiele videobeelden te kunnen maken wordt de set gecomplementeerd door de ProAction ground handle. Dit is een elektronisch gestabiliseerde cameraophanging met twee handvatten en ruimte voor een smartphone, die dan dient als monitor. Een mooie extra, zeker omdat je steeds vaker ziet dat luchtvideo’s worden afgewisseld met beelden die opgenomen worden vanaf de grond.

Yuneec-ST12-ST24

Net geen 5 kilo
De H920 weegt inclusief camera en gimbal net geen 5 kg. Daarmee speelt Yuneec in op de groeiende vraag naar lichtere systemen, zeker gezien de kans dat de regelgeving voor lichtere systemen op een gegeven moment misschien wat minder streng wordt. Of de grens op 5 kg komt te liggen is echter nog maar de vraag, want in Nederland wordt er ook vaak gesproken over maximaal 4 kg voor een nieuwe categorie ‘mini-drones‘.

Mede door het relatief lage gewicht kan de H920 ook indrukwekkende vliegtijden neerzetten. Zo stelt Yuneec dat de UAV inclusief camera zo’n 40 minuten in de lucht kan blijven op een acculading. Dan moet je wel met 3 accu’s vliegen, 2 is het minimum om op te stijgen. Klein is het systeem niet; de diameter (zonder props) is een kleine meter.

Verkoopprijs
De verkoopprijs van de H920-CGO4 inclusief camera, 2 ground stations en de ground handle komt op €6.999,-. Ver buiten het bereik van de amateur dus, maar zeker interessant voor (semi)pro gebruikers die wel wat extra geld over hebben voor de extra veiligheid die een hexacopter met zich meebrengt, en gebruiksvriendelijkheid voorop stellen. Wie dit bedrag wil neerleggen voor het systeem moet nog even geduld hebben, want de hexaxopter komt pas tegen het einde van het jaar beschikbaar.

Professionals kunnen sowieso niet meteen in de weer met de H920, want in Nederland moet ieder toestel vooralsnog individueel gekeurd worden door een instantie als het NLR, voordat er voor commercieel gebruik mee gevlogen mag worden. Wie wil vliegen met de H920 zonder dat deze gekeurd is moet dat dus als amateur doen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier