Video

De 10 mooiste dronevideo’s van 2015

Het loopt weer tegen het einde van het jaar, en dat is altijd een mooi moment om terug te kijken op wat er de afgelopen maanden zoal voorbij is gekomen op Dronewatch. Ook dit jaar plaatsten we met enige regelmaat de prachtigste dronevideo’s uit binnen- en buitenland. We hebben de 10 mooiste video’s op een rijtje gezet.

Ten opzichte van onze top 10 van vorig jaar vallen een aantal dingen op. Ten eerste zien we dat er meer gebruik gemaakt wordt van grondopnamen, ter afwisseling van de luchtbeelden. Daardoor komt er wat meer ‘verhaal’ in een video. Ten tweede wordt er meer gebruik gemaakt van geavanceerde technieken, zoals time lapse fotografie. Tot slot neemt de kwaliteit van de filmbeelden toe, als gevolg van de snelle technologische ontwikkelingen op het gebied van zowel drones als camera’s.

Wat is jouw favoriete video? Laat het even weten!

10. Nightlapse concerto

In onderstaande video zijn drie kunstvormen bij elkaar gebracht: nachtfotografie, timelapse en aerial cinematografie. Normaal gesproken is timelapse fotografie in het donker iets wat je vanaf de grond doet, maar deze bezitter van een DJI Inspire 1 toont aan dat je ook vanuit de lucht prachtige nightlapse opnamen kunt maken. Let wel: in Nederland mag je alleen overdag vliegen, mocht je op ideeën gekomen zijn.

9. Concertgebouw Amsterdam

Een klassiek concert bijwonen in het Concertgebouw te Amsterdam is altijd een bijzondere ervaring, al was het alleen maar vanwege de grandeur die het gebouw zowel van binnen als van buiten uitstraalt. Een uniek indoor dronefilmpje laat goed zien hoe mooi het gebouw van binnen is.

8. Herfst in het Rijsterbos

Het Rijsterbos (Fries: Rysterbosk) is een stuk loofbos in het zuidwesten van de provincie Friesland. Het bos werd in de 17e eeuw aangelegd, als hakhoutbos. Matthijs Fokkema maakte er afgelopen herfst prachtige luchtopnamen met zijn Yuneec Q500 4k. Wat ons betreft een bewijs dat je ook van een eenvoudig stuk bos een inspirerende dronevideo kunt maken.

7. Compilatievideo Friesland en Groningen

Een jaar lang trok Reint Verkerk (23) er met zijn drone op uit om video-opnamen te maken in de provincie Groningen, en ook Friesland werd aangedaan. Het resultaat is deze prachtige compilatievideo. Plaatsen die voorbij komen zijn onder andere Winsum, het Lauwersmeergebied, de heidegebieden van Bakkeveen en Duurswoude, de sluis bij Schaphalsterzijl en erfgoedlocaties als de oude steenfabriek Onderdendam en de kloostermolen bij Garrelsweer.

6. Keukenhof by drone

De Keukenhof is misschien wel het meest fotogenieke lentepark ter wereld. In 2015 werd het park voor het eerst vanuit de lucht vastgelegd met een drone. De video ging de hele wereld over en werd ook genomineerd voor de ‘Dronevideo van het Jaar’ wedstrijd, die georganiseerd werd door drones.nl. De opnamen werden gemaakt met een DJI Phantom 2 met GoPro Hero 4.

5. South America by drone

Het Zuid-Amerikaanse continent heeft veel te bieden op het gebied van cultuur en natuur. Backpackers Tom Montefiore en Adam Humphrey besloten om al het moois dat ze tijdens hun reis door Chili, Bolivia, Ecuador, Brazilië, Argentinië en Peru tegen zouden komen op verschillende manieren vast te leggen. Het reisgezelschap maakte onder andere gebruik van een DJI Phantom 2 drone met GoPro Hero 3 voor het maken van onderstaande video.

4. Grootste grot ter wereld

Van Hang Sơn Đoòng in Vietnam, de grootste grot ter wereld, werd begin 2015 een prachtige dronevideo gemaakt. De grot is gelegen in nationaal park Phong Nha-Kẻ Bàng nabij de grens met Laos. Ondanks de enorme afmetingen van de grot – die bestaat uit een tunnel van meer dan vier kilometer lang – werd deze pas in 1991 ontdekt, en het zou nog tot 2009 duren voordat de grot internationaal bekendheid kreeg. Op een aantal plaatsen is de grot ingestort, en daar groeit nu tropisch regenwoud op een diepte van 400 meter.

3. Dronevideo van Auschwitz

Niet echt een vrolijk onderwerp, maar wel een video die een plek in dit overzicht verdient. In 2015 was het namelijk precies 70 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz-Birkenau bevrijd werd door de Russen. Om dit te herdenken maakte de BBC indrukwekkende luchtopnamen van het kamp, zoals dat er nu blij ligt.

2. Tropicana anno 2015

Ben je opgegroeid in de buurt van Rotterdam (of misschien wel ver daar vandaan), dan ben je vast wel eens bij Tropicana geweest: het subtropische zwemparadijs aan de Maas, vol met whirlpools, glijbanen en ander aquatisch vermaak. Helaas kwam er in 2007 kritiek op de veiligheid van het zwembad en op 29 augustus 2010 sloot Tropicana haar deuren. Dronepiloot en filmmaker Bouke van Veen besloot om het pand nog één keer op te zoeken en als eerbetoon onderstaand filmpje te maken.

1. Verkeerspark Assen

Laten we wel zijn, dit top 10 overzicht van dronevideo’s is niet tot stand gekomen door inbreng van het publiek. Maar als er één video is die wat ons betreft de eerste plaats verdient dan is het wel die van een verlaten Verkeerspark Assen, gemaakt door Ralph Denessen. De dronevideo verscheen pas afgelopen week op YouTube, en werd alleen al door de bezoekers van Dronewatch tienduizenden keren bekeken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier