Nieuws

Politie Tokio zet drone met vangnet in om andere drones te vangen

Om te voorkomen dat drones gebruikt worden om bijvoorbeeld terroristische aanslagen te plegen gaat de politie van Tokio experimenteren met een drone die voorzien wordt van een groot vangnet. Het toestel moet in staat zijn om ongewenste drones in de lucht te onderscheppen en op een gecontroleerde manier naar de grond te halen.

Reële dreiging

Volgens een woordvoerder van het politiedepartement gaat er een reële dreiging uit van kleine onbemande luchtvaartuigen die door terroristen voorzien worden van explosieven. “We gaan bij de verdediging van ons land uit van elk worst case scenario”, verklaart de woordvoerder tegenover de Asahi Shimbun.

Luidspreker en vangnet

De interceptiedrone – een DJI Spreading Wings S900 – die de politie gaat inzetten beschikt over een net van drie bij twee meter. Middels een luidspreker wordt de mogelijk in de nabijheid verblijvende operator gewaarschuwd om de ongewenste drone rechtsomkeert te laten maken. Wordt hier geen gehoor aan gegeven, dan tracht de interceptiedrone om de indringer uit de lucht te vissen.

De eerste testen met de drone staan gepland voor midden december. In februari volgend jaar wordt het systeem verder uitgerold om zodoende meerdere locaties te kunnen beschermen, waaronder het keizerlijk paleis, het parlement en het kantoor van de minister-president. Laatstgenoemde locatie was eerder dit jaar het toneel van een protestactie waarbij een drone met radioactief zand op het dak landde.

Andere vangnetdrones

Het idee om een drone te voorzien van een vangnet om daarmee andere drones onschadelijk te maken is niet uniek voor Japan. In Nederland werkt Delft Dynamics in opdracht van het ministerie van Justitie aan vergelijkbare onderscheppingsdrones, en ook in Frankrijk zijn prototypes gedemonstreerd van anti-drone UAVs met vangnetten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

0 gedachten over “Politie Tokio zet drone met vangnet in om andere drones te vangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier