Studenten besturen quadcopter op 20.000 km afstand

Twee teams van studenten van de universiteiten van Sydney en Texas hebben een wereldrecord op hun naam gezet door een quadcopter te laten besturen door iemand die zich ruim 20.000 kilometer verderop bevond. Het is voor het eerst dat een civiele drone die op zo’n afstand bestuurd werd veilig opsteeg, rondvloog en weer landde.

Het experiment maakte onderdeel uit van de Aerial International Robotic Racing of Unmanned Systems (AIRUS)-competitie. De studenten uit Sydney maakten via internet contact met een drone in Texas, en andersom. Voor de veiligheid werden de vluchten indoors uitgevoerd. De drones werden bestuurd met joysticks, terwijl de operator via een live videostream beelden doorkreeg vanuit de FPV-camera op de drone.

Volgens de universiteiten is het voor het eerst dat er gebruik gemaakt werd van een internetverbinding voor het aansturen van een drone op zo’n afstand. “Militaire drones worden aangestuurd via satellietsignalen. Door gebruik te maken van een gewone internetverbinding hebben we de de deur geopend naar civiele toepassingen voor drones die op grote afstand bestuurd worden,” zegt Jeremy Cox van de universiteit van Sydney.

Uit het zicht
In veel landen – waaronder Nederland – is het verboden om een civiele of commerciële drone te besturen als de operator geen visueel contact (VLOS) heeft met het toestel tijdens de gehele vlucht. Dat beperkt onder andere de mogelijkheid voor het inzetten van drones voor het afleveren van pakketjes. Bedrijven als Amazon pleitten daarom hartstochtelijk voor regelgeving die dronevluchten buiten het zicht mogelijk moet maken.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!