Achtergrond

Dansen met drones: een interview met choreograaf David Middendorp

Dat drones fantastisch creatieve mogelijkheden bieden blijkt wel uit de choreografie Newton’s Duet, waar sierlijk bewegende quadcopters een prominente plek innemen. De dansvoorstelling, die afgelopen jaar door Nederland toerde en binnenkort voor de laatste keer wordt opgevoerd, werd ontwikkeld door choreograaf David Middendorp. Wiebe de Jager van Dronewatch bezocht David in zijn ‘knutselhok’ om meer te weten te komen over de high-tech dronechoreografie en wat eraan voorafging.

David deed al in 2010 ervaring op met het gebruik van drones voor creatieve doeleinden. Hij liet een zelfgebouwde tricopter boven Terschelling vliegen, om hiermee luchtopnamen te maken die later gebruikt werden in een videoprojectie. In die tijd kon je nog geen kant-en-klare drones kopen, maar moest je alles zelf uitzoeken. Volgens David is het niet essentieel, maar wel handig dat je als maker weet wat de mogelijkheden en beperkingen van de techniek zijn.

Voor de choreografie Newton’s Duet ging David een samenwerking aan met studenten van de TU Delft. Het idee was om kleine quadcopters een integraal onderdeel te laten uitmaken van een dansvoorstelling. Het bleek echter een hele uitdaging om drones te vinden die wendbaar genoeg waren en voldoende lang bleven functioneren. Uiteindelijk koos het team voor de Crazyflie, een kleine quadcopter die middels een computer aangestuurd kan worden.

Motion tracking
Om de bewegingen die de drones tijdens de choreografie moeten maken te programmeren werd gebruik gemaakt van motion tracking. Daarbij voert een danser met een speciaal pak met markers een choreografie uit, waarbij zijn bewegingen door camera’s worden geregistreerd. Die worden opgeslagen en later middels wifi-signalen weer als vlieginstructies naar de drones gezonden. Tijdens de voorstelling houdt de computer de posities van de drones in de gaten, om zodoende bij te sturen als dat nodig is.

Of de technologie wel zou blijven werken tijdens de voorstellingen was nog wel spannend. Tot aan de premiere ging het regelmatig mis, maar bij de meeste voorstellingen verliep het dansen met drones probleemloos. Dat is mede te danken aan het improvisatievermogen van de dansers, die tijdens het geven van hun performance rekening hielden met afwijkende bewegingen van de drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier