Nieuws

Amerikaans registratiesysteem voor drones volgende week online

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) heeft zojuist aangekondigd hoe de verplichte registratie van drones eruit gaat zien. Het systeem gaat volgende week online, net voor de kerst dus. De registratie is verplicht voor drones vanaf 250 gram. De registratie is met terugwerkende kracht van toepassing, dus ook reeds verkochte drones moeten worden aangemeld.

Volgens de Amerikaanse minister van transport Anthony Foxx maken bezitters van een drone net als een piloot gebruik van het luchtruim, iets wat een flinke verantwoordelijkheid met zich meebrengt. “Het registratiesysteem stelt ons in staat om gebruikers op een veilige manier met hun drone te laten vliegen. Ik juich de cultuur van veiligheid en verantwoordelijkheid, die Amerikaanse innovatie mogelijk maakt, van harte toen.”

Mensen die na 21 december een drone aanschaffen moeten deze registreren voordat ze ermee gaan vliegen. Mensen die op die datum al één of meerdere toestellen in hun bezit hebben moeten die voor 19 februari 2016 aanmelden. De registratieprocedure is geheel webbased en zal toegankelijk zijn via www.faa.gov/uas/registration. De registratie kost 5 dollar, maar de eerste 30 dagen is de procedure kosteloos.

Certificaat en code
Tijdens het registratieproces moeten dronepiloten hun naam, adres en mailadres opgeven. Daarna krijgen ze voor ieder toestel een Certificate of Aircraft Registration/Proof of Ownership. Bij elk certificaat hoort een unieke code, die op de drone aangebracht moet worden. Hobbypiloten hoeven slechts één code aan te vragen, die voor elk toestel gebruikt kan worden. De registratie is drie jaar geldig.

Het online registratiesysteem is nog niet opengesteld voor professioneel gebruikers van drones. De FAA streeft ernaar om deze gebruikers vanaf begin 2016 in staat te stellen hun toestellen online aan te melden. Op het niet naleven van de registratieplicht staat een boete tot $27.500, die kan oplopen tot $250.000 en potentieel 3 jaar gevangenisstraf als er sprake is van moedwillig verzuim.

Of de portal volgende week geheel foutloos werkt valt nog te bezien. De FAA heeft slechts twee maanden de tijd genomen om het registratiesysteem met vertegenwoordigers uit de industrie te bespreken en het systeem te bouwen. Er zijn ook nog veel onduidelijkheden, zoals de vraag of de persoonsgegevens goed beveiligd zullen worden en wie er toegang heeft tot de gegevens.

Europa volgt later
Ook in Europa wordt gewerkt aan een verplichte registratie van (hobby)drones. Hoe dit systeem eruit gaat zien en op welke termijn het ingevoerd wordt is nog niet bekend. Mogelijk zal er sprake zijn van een chipregistratie. Dat is iets waarvoor D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg onlangs pleitte in het Europees Parlement. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier