Nieuws

Japanse professor wil droneteams inzetten om snel kaarten te maken na ramp

De Japanse organisatie Crisis Mappers werkt onder de noemer Drone Bird aan netwerk van drone-operators die na een ramp snel gedetailleerde kaarten en luchtfoto’s kunnen maken van het getroffen gebied. Dit om de inzet van hulpdiensten en reddingswerkers zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Vaak is er in de eerste uren na een calamiteit weinig overzicht over het rampgebied, waardoor de hulpverlening traag op gang komt.

Crowdfundcampagne

Het project wordt geleid door Taichi Furuhashi, professor aan de Aoyama Gakuin University. Via een crowdfundcampagne wil hij 325.000 dollar inzamelen om het project op poten te zetten. Het doel is om op 10 plekken in Japan teams van vrijwilligers gereed te hebben die na een ramp snel een aantal drones de lucht in kunnen sturen om op locatie kaarten en luchtfoto’s te maken.

Netwerk van UAViators

Volgens Furuhashi zijn ‘UAViators’ veel sneller dan helikopterpiloten en satellieten in staat om een eerste overzicht te krijgen na een natuurramp zoals een overstroming of aardbeving. Het ontbreekt echter aan een gecoördineerd netwerk van drone-operators, die beschikken over de kennis en tools om snel bruikbare (kaart)informatie te genereren en delen in noodsituaties. Daar moet het Drone Bird-project verandering in brengen.

Uit een vertaling van de Japanse projectbeschrijving valt af te leiden dat Furuhashi niet alleen gebruik wil maken van bestaande drones, maar in de toekomst ook custom drones wil maken met behulp van 3D printing. Na een calamiteit kunnen dronevliegers ter plaatse vanuit de lucht beeldmateriaal vergaren dat onder andere als basis kan dienen voor nauwkeurige crisiskaarten, die ter plekke uitgeprint en uitgedeeld kunnen worden.

Uiteindelijk moeten er in meer landen teams van ‘Drone Birds’ te vinden zijn die organisaties als de Verenigde Naties en het Rode Kruis van dienst kunnen zijn als het nodig is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier